Najnovije vesti

ZAEV NA ČELU NOVE MAKEDONSKE VLADE: Učiniću sve da sarađujemo sa opozicijom!
Foto: EPA / Georgi LIcovski

položili zakletvu

ZAEV NA ČELU NOVE MAKEDONSKE VLADE: Učiniću sve da sarađujemo sa opozicijom!

Severna Makedonija

U Sobranju Severne Makedonije u nedelju uveče je izabrana nova vlada te zemlja na čelu sa premijerom Zoranom Zaevim.

Za novu vladu glasala su 62 poslanika, dok je 51 poslanik bio protiv, prenose makedonski mediji.

Zaev je pre glasanja rekao da će nova vlada raditi časno i odgovorno u interesu svih građana, pođednako. Zaev kaže da želi da sarađuje sa opozicijom kada je reč o strateškim pitanjima te zemlje i naroda. 

foto: EPA / Georgi LIcovski

"Ja ću učiniti sve da sarađujemo sa opozicijom", rekao je Zaev.

Kako je naveo, "ako smo zajedno i ako se dogovorimo oko bitnih pitanja za državu i za građane, tada vas uveravam da imate više šanse i vi i mi".

Ministri u novoj makedoskoj vladi su dali svečanu zakletvu i potpisali izjave. 

foto: EPA / Georgi LIcovski

Ministri su Artan Grubi, zadužen za politički sistem i odnose među zajednicama koji će istovremeno biti i prvi zamenik premijera, zamenik premijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski, zamenik premijer za ekonomska pitanja Fatmi Bitikji, ministarka odbrane Radmila Šekjerinska, zamenik premijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov, ministar unutrašnih poslova Oliver Spasovski, ministar za pravdu Bojan Baričić, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, ministar finansija Fatmir Besimi.

Ministar ekonomije je Krešnik Bekteši, ministar poljoprivrede Arijanit Hodža, ministar zdravlja Venko Filipče, ministar obrazovanja i nauke Mila Carovska, ministar rada i socijalne politike Jagoda Šahpaska, ministar lokalne samouprave Goran Milevski, ministar kulture Irena Stefoska, ministar za administraciju i informatičko društvo Jeton Šakjiri, ministar za transport Blagoj Bočvarski i ministar za životnu sredinu Naser Nuredini. 

foto: EPA / Georgi LIcovski

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji održani su 15. jula.

Na tim izborima vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije osvojio je 46 mandata, opozicioni VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance i Alternativa 12, Levica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto.

Vladajuću koaliciju čine Socijaldemokratski savez Makedonije i albanske stranke DUI i DPA.

Skupštinska debata za izbor vlade je trajala dva dana.

Poslanici opozicije iz redova VMRO-DPMNE smatraju da će nova vlada biti kratkog trajanja i da se spremaju za masovne proteste na ulicama gradova u Severnoj Makedoniji već u septembru.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Georgi Licovski

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...