BALKANSKI TROLOVI PROBLEM ZA AMERIČKE IZBORE: Iz makedonskog grada sve pršti od fejk njuza, vlasti kažu da je legalno! (VIDEO)
Foto: Printscreen, Profimedia

inovacija

BALKANSKI TROLOVI PROBLEM ZA AMERIČKE IZBORE: Iz makedonskog grada sve pršti od fejk njuza, vlasti kažu da je legalno! (VIDEO)

Severna Makedonija -

Veles, grad na obali Vardara, koji je postao svetski poznat po stvaranju lažnih vesti u jeku Trampove prve kampanje, želi da ponovo preuzme svoj deo kolača na predstojećim izborima.

Istraživanje o „Partnerstvu za integritet izbora“ pokazalo je da trolovi iz Velesa u severnoj Makedoniji obnavljaju mrežu veb stranica putem kojih šire lažne vesti uoči predstojećih američkih predsedničkih izbora.

Posebno se izdvaja jedna veb lokacija pod nazivom Resist the Mainstream. Većina članaka gotovo jednoglasno podržava ili promoviše konzervativne političare. Veliki broj članaka je kopiran sa drugih veb stranica, posebno sa desničarskog portala Dejli Vajer.

Tu i tamo ubace neke lažne vesti poput toga da je Džo Bajden nosio „bubu“ u uhu tokom prve predsedničke debate. Odeljak „o nama“ navodi da je „projekat kreiran sa misijom da izveštava o vestima koje glavni mediji ne žele da objavljuju“. Poštanska adresa je Ostin, Teksas. Istraga je pokazala da se iza stranice nalaze dve osobe iz Velesa koje prikupljaju sadržaj sa desničarskih portala i šire ga putem društvenih mreža.

"Nemamo razloga da sumnjamo da su operateri ovih lokacija motivisani bilo čim drugim, osim finansijskom dobiti. Međutim, oni i dalje profitiraju od polarizacije i verovatno će doprineti njenom širenju u Americi.

Kopiranjem sadržaja sa poznatih novinskih portala skrivaju svoj identitet, šire viralne vesti i privlače oglašivače. Na primer, njihova najava o navodnoj izbornoj krađi postala je virusna, a jednom je njihovu objavu delio republikanski političar Dejvid Rove. Vlasnici veb lokacija takođe su pokušali da sakriju svoje poreklo registracijom domena uz pomoć VhoisGuarda, koji nudi privatnost prikrivanjem identiteta vlasnika domena, kao kontakt koji su registrovali na Gmail adresu i dali američku poštansku adresu. Iako su poboljšali taktiku od 2016. godine, ipak nisu uspeli da pokriju sve tragove.

Tri autora na stranici „admin“, „aleksandra“ i „viktor“ povezani su na tri različite adrese e-pošte. Adresa administratora je Gmail adresa navedena u odeljku „o nama“, a Viktor i Aleksandra imaju lične adrese e-pošte. Putem ovih adresa istražitelji su brzo došli do Fejsbuk naloga Viktora i Aleksandre, koji su prijatelji na ovoj mreži i obojica navode Veles kao svoj rodni grad.

Treba napomenuti da će posetilac koji prvi put dođe na sajt biti dočekan porukom: "Dragi čitaoci, svesni smo da priče sa naše veb stranice ne mogu da se dele na Fejsbuku-u. Fejsbuku nas cenzuriše. Uskoro ćemo rešiti ovaj problem." Naime, pre objavljivanja analize, istražitelji su kontaktirali društvene mreže i podelili svoja otkrića. Fejsbuk i Pinterest imaju blokirane naloge.

Ali društveni mediji napreduju, pa je „Resist“ prešao na „Parler“. Nije toliko poznat u Evropi, ali ima oko dva miliona korisnika u SAD-u. Sličan je Tvitter-u i promoviše se kao platforma koja štiti slobodu govora. Mnogi korisnici su Trampove pristalice i sadrže uglavnom antisemitska otkrića i teorije zavere.

Tamo njihov račun ima više od 400 000 pratilaca. Isti ljudi iz Velesa povezani su i sa drugim računima, poput veb stranice koja promoviše afroameričku profesionalnu Trampovu autorku Kendens Ovens. Iako je nova makedonska vlada najavila da će se boriti protiv industrije lažnih vesti, gradonačelnik Velesa ostaje iza svojih "preduzetnika". "Rekao sam im: ovo je vaš način da brzo zaradite. I ne pokušavamo da ih zaustavimo. Ništa nije nezakonito", rekao je Slavčo Čadijev.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja