Najnovije vesti

PRITVOREN KUM NIKOLE GRUEVSKOG: Risto Novačevski osumnjičen za pranje novca, zajedno kupovali parcele u elitnom delu Skoplja
Foto: EPA / Georgi Licovski

Parcele na Vodnom

PRITVOREN KUM NIKOLE GRUEVSKOG: Risto Novačevski osumnjičen za pranje novca, zajedno kupovali parcele u elitnom delu Skoplja

Severna Makedonija

Krivični sud u Skoplju odredio je danas 30-dnevni pritvor Risti Novačevskom koji je zajedno sa svojim kumom, bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, osumnjičen za pranje novca.

Pritvor je određen na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal Severne Makedonije, koje je protiv Novačevskog, Gruevskog i još četvoro ljudi, pokrenulu istragu za pranje novca, kojim su kupovali parcele u elitnom delu Skoplja, na padinama planine Vodno.

U saopštenju se dodaje je tom slučaju, nazvanom "Parcele na Vodnom", Sud doneo i rešenje o privremenom oduzimanju imovine na tri katastarske parcele ukupne površine preko 10.000 kvadratnih metara vredne 1.180.000 evra, zbog sumnje da potiče iz krivičnog dela "pranje para i drugi prinosi od kažnjivog dela". Na zahtev Tužilaštva je doneta ta privremena mera radi obezbeđivanja imovine, kojom se pravnom licu na koje se imovina vodi, zabranjuje otuđivanje i raspolaganje tom nepokretnom imovinom.

Risto Novačevski
Risto Novačevski foto: Youtube/Канал 5 Телевизија

U slučaju "Placevi na Vodnom", pored Gruevskog i Novačevskog, Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije za pranje novca sumnjiči i rođaka Gruevskog i bivšeg šefa tajne policije, Sašu Mijalkova, biznismena Jordana Kamčeva, njegovu majku Ratku Kamčevu i Nenada Josifovića.

Obaveštvajaći da je pokrenuta istraga protiv šest osoba za pranje novca i da je Novačevski uhapšen, Tužilaštvo je navelo da je prvoosumnjičeni Gruevski nedostupan organima gonjenja, dok za ostale već postoje preventivne mere obezbeđenja u drugim krivičnim predmetima.

Posle višemesečnog predistražnog postupka, "pokrenuta je istraga protiv šest ljudi za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo – pranje para i drugi prinosi od krivičnog dela" od 2006. do 2012.

Prvoosumnjičeni je Nikola Gruevski, koji je u tom periodu kao predsednik političke partije prisvojio najmanje 1.300.360 evra od donacija koje su stizale u tu partiju i taj "novac pribavljen krivičnim delom pustio u opticaj kupovinom građevinskog zemljišta na Vodnom".

Po Tužilaštvu, drugoosumnjičeni je, iako je znao da je novac pribavljen krivičnim delom, stupio u kontakt sa vlasnikom već registrovane ofšor kompanije u Belizeu i zatražio da mu dokumentacija i pečati budu stavljeni na raspolaganje.

Navodi se da je u ulu 2912. osnovana je ćerka-firma u Skoplju, u kojoj je u dogovoru sa prvoosumnjčenim upravnik postao trećeosumnjičeni Novačevski.

"Na račun tog pravnog lica u više navrata su u opticaj puštana sredstva pribavljena krivičnim delom. Po dogovoru o kupoprodajnoj ceni, tim novcem je trećeosumnjičeni plaćao vlasnicima zemljišta, čime je sakriven izvor para i pravi vlasnik zemlljišta ukupne površine 11.000 kvadratnih metara", objavljeno je u Skoplju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...