MINISTAR ZDRAVLJA SEVERNE MAKEDONIJE PORUČIO: Očekujemo da nove mere urode plodom i smanje broj novih slučajeva zaraze koronom
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

pandemija bukti

MINISTAR ZDRAVLJA SEVERNE MAKEDONIJE PORUČIO: Očekujemo da nove mere urode plodom i smanje broj novih slučajeva zaraze koronom

Severna Makedonija -

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je, povodom kovid-krize u toj državi, da je zdravstveni sistem usredsređen na suočavanje sa epidemijom i da je to apsolutni prioritet, kao i da očekuje da će predlozi koji se nalaze u skupštinskoj proceduri "uroditi plodom" i značajno smanjiti broj novoregistrovanih slučajeva zaraze.

"U Sobranju je još jedan paket mera za koje su potrebne izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Predlozi su obavezno nošenje maski na otvorenom, ograničavanje grupisanja napolju nakon 22 sata i ograničavanje porodičnih okupljanja. Smatramo da sve ove mere mogu da umanje broj novih registrovanih slučajeva", kazao je Filipče za vranjski portal Slobodna reč.

Filipče je podsetio da je Vlada Severne Makedonije usvojila paket mera, koji podrazumeva ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa, ograničavanje kapaciteta javnog prevoza do 50 procenata i preporuku celoj državnoj i javnoj administraciji, opštinama i sudovima, da se, u skladu sa mehanizmom poslova, "radni proces odvija u smenama ili 'onlajn' od kuce, ili pak redukovano sa sistemom rotacija".

Filipče je naveo da poslednje analize epidemiološke situacije i nedeljni izveštaj Instituta za javno zdravlje, koji se odnosi na period od 19. do 25. oktobra, pokazuju da je u jednoj sedmici registrovano 3.410 novih slučajeva u 35 gradova, dok je polovina slučajeva iz glavnog grada, Skoplja, 1.654 pozitivna.

On je dodao da su inficirana lica svih uzrasnih grupa, ali da je virus najzastupljeniji kod osoba koje imaju izmedu 30 i 39 godina.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track