Najnovije vesti

MASKE, OKUPLJANJA I SAMOIZOLACIJA: Parlament Severne Makedonije usvojio OVE mere u borbi sa koronom
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

ZBOG PORASTA BROJA ZARAŽENIH

MASKE, OKUPLJANJA I SAMOIZOLACIJA: Parlament Severne Makedonije usvojio OVE mere u borbi sa koronom

Severna Makedonija

Parlament Severne Makedonije usvojio je večeras izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se odnose na mere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zabranu okupljanja i obavezan odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus.

Za amandmane su glasala 53 poslanika, dok je 26 bilo uzdržano.

Kako prenosi MIA, amandmani se odnose na privremene mere nošenja zaštitne opreme za lice prilikom izlaska iz kuće, odnosno prilikom kretanja na javnim mestima, na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao što su pijace, javnim prevoz, državne institucije, prodavnice, banke, zdravstvene ustanove...

Privremene mere uključuju odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus, zabranu porodičnih okupljanja i okupljanja grupa u određenim periodima, kao i zabranu okupljanja na javnom mestima.

Makedonski ministar zdravlja Venko Felipče rekao je da su izmene zakona posledica porasta broja slučajeva korona virusa i prenatrpanosti bolnica, kao i lekcija naučenih iz prethodnih preventivnih mera.

On je dodao da se amandmanima reguliše način ophođenja prema pacijentima, kao i veća nadležnost inspektorata u pogledu kontrole primene mera.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...