Najnovije vesti

BUGARSKI VETO: Sofija blokirala pregovore Severne Makedonije i EU! Albanija dobro prošla
Foto: EPA/VASSIL DONEV

spore se oko istorije i jezika

BUGARSKI VETO: Sofija blokirala pregovore Severne Makedonije i EU! Albanija dobro prošla

Severna Makedonija

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je danas da je Bugarska odbila da odobri pregovarački okvir Evropske unije za Severnu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora te zemlje.

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može da odobri početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Severne Makedonije zbog otvorenih sporova oko istorije i jezika.

"Bugarska u ovoj fazi ne može da podrži nacrt pregovaračkog okvira sa Republikom Severnom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije", istakla je Zaharijeva, nakon što su ministri EU o tome razgovarali na onlajn sastanku.

EU se u martu saglasila da Severna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o članstvu, a međuvladina konferencija sa dve balkanske zemlje trebalo je da bude održana u decembru.

Zaharijeva je dodala da je Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju.

Bugarska je više puta obećala podršku pristupu Severne Makedonije EU, ali dugogodišnja kontroverza oko istorijskih ličnosti, za koje obe države tvrde da su njihovi nacionalni heroji, i makedonskog jezika, koji Bugarska smatra dijalektom bugarskog jezika, eskalirala je poslednjih meseci.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...