Najnovije vesti

JA SAM MAKEDONAC KOJI GOVORI MAKEDONSKI JEZIK: Zaev odgovorio bugarskom ministru koji ga je nazvao Bugarinom kome sporo radi pamet
Foto: Profimedia

premijer severne makedonije

JA SAM MAKEDONAC KOJI GOVORI MAKEDONSKI JEZIK: Zaev odgovorio bugarskom ministru koji ga je nazvao Bugarinom kome sporo radi pamet

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu, čime je odgovorio na izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova da je on Bugarin kome "sporo radi pamet".

"Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu", napisao je Zaev na Ffejsbuku reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

Zaev je dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

"Ja radim na približavanje stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke", napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

"Dosta je bilo mržnje", zaključio je Zaev na Fejsbuku.

Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome "sporo radi pamet" nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli i makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

U Drugom svetskom ratu Bugarska je, kao saveznica nacističke Nemačke, okupirala Makedoniju i jugoistočnu Srbije, da bi u jesen 1944. posle kapitulacije pred sovjetskim snagama, pristupila antifašističkoj koaliciji.

Karakačanov pripada struji u Bugarskoj koja smatra da su posle Drugog svetskog rata u Makedoniji u vreme bivše socijalističke Jugoslavije, u kojoj je bila jedna od šest republika, veštački stvoreni i makedonska nacija i makedonski jezik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...