Najnovije vesti

SEVERNA MAKEDONIJA HOĆE DA PRODUŽI KRIZNO STANJE DO JULA 2021. GODINE: Čeka se odluka Parlamenta
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

alarmantno zbog korone

SEVERNA MAKEDONIJA HOĆE DA PRODUŽI KRIZNO STANJE DO JULA 2021. GODINE: Čeka se odluka Parlamenta

Severna Makedonija

Vlada Severne Makedonije najavila je danas da će parlamentu predložiti da krizno stanje na teritoriji cele zemlje produži do polovine 2021. godine.

Krizno stanje u trajanju od 30 dana vlada u Skoplju je proglasila 20. novembra "zbog zaštite javnog zdravlja u uslovima pandemije kovida 19 i sprečavanja širenja tog virisa".

Kako se navodi u saopštenju sa 25. sednice, vlada je prihvatila predlog Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljanje krizama da krizno stanje produži za šest meseci i utvrdila predlog te odluke koji će dostaviti Sobranju Severne Makedonije.

Prema Zakonu za upravljanje krizama, odluku o produžavanju kriznog stanja u trajanju dužem od 30 dana donosi parlament.

"Vlada je utvrdila predlog odluke za odobravanje produžavanja kriznog stanja na teritoriji cele Republike Severne Makdonije. Ovim predlogom odluke Sobranju se predlaže da rok trajanja krizne situacije produži do 30. juna 2021", navodi se u saopštenju.

Uvođenje kriznog stanja u novembru obrazloženo je time da to omogućava šire korišćenje armije kao i da vlada može po potrebi da preuzme upravljanje resursima lokalne samouprave i privatnim kompanijama, među kojima su bolnice i poliklinike.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...