FILIPČE NAJAVLJUJE: U Severnoj Makedoniji vakcina će biti besplatna i neće biti obavezna
Foto: Youtube/TV Kanal VISYoutube/

prve doze stižu početkom naredne godine

FILIPČE NAJAVLJUJE: U Severnoj Makedoniji vakcina će biti besplatna i neće biti obavezna

Severna Makedonija -

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da su zdravstvene vlasti započele intenzivnu pripremu efikasnog sistema za vakcinaciju za kovid 19 i napomenuo da će vakcina biti besplatna i da neće biti obavezna.

Rekao je da se očekuje da vakcine počnu da stižu početkom naredne godine i istakao da je "cilj da se 60 do 70 odsto stanovništva vakciniše, jer eksperti smatraju da je to dovoljno da se stekne imunitet".

Filipče je rekao da je preko "Kovaks" mehanizma već obezbeđeno 833.000 vakcina za 400.000 građana, da je preko Delegacije EU aplicirano za dodatnih 800.000 doza i da će verovatno sličan broj biti kupljen i u direktnoj nabavci od kompanija "Astra Zeneka" i "Fajzer".

On je rekao da se bi vakcine preko "Kovaksa" trebalo da počnu da stižu početkom naredne godine i da će, prema dobijenim informacijama, jedna doza koštati 10 dolara.

Prema njegovim rečima, kompanijama "AstraZeneka" i "Fajzer" dostavljeni su zahtevi i očekuje se njihova potvrda, kao i da su ponude za vakcine dobijene od dve zemlje EU - Poljske i Grčke.

Filipče je još rekao da je "od jedne američke fondacije" dobijena potvrda za rashladne uređaje za držanje vakcine na minus 70 i da će stići početkom januara naredne godine.

"Ovim procesom vakcinisanja počinje poslednja faza ove pandemmije", rekao je Filipče posle prvog sastanka Koordinativnog tela za organizaciju i sprovođenje vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track