ZA ZAEVA BUGARI U DRUGOM SVETSKOM RATU NISU BILI OKUPATORI: Šok intervju makedonskog premijera uzburkao strasti!
Foto: EPA / NAKE BATEV

tuga

ZA ZAEVA BUGARI U DRUGOM SVETSKOM RATU NISU BILI OKUPATORI: Šok intervju makedonskog premijera uzburkao strasti!

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da se ne kaje za to što je rekao u intervjuu za bugarsku agenciju BgNES, naglašavajući da je intervju bilo namenjen za bugarsku javnost, prenosi portal Plusinfo.

Zaev je u intervjuu za bugarsku agenciju rekao da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju od koje su nastali makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

On je u istom intervjuu tvrdio da Bugarska nije bila okupator na teritoriji današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već da je bila samo administrator.

Takve tvrdnje Zaeva izazvale su brojne negativne reakcije u makedonskoj javnosti i na političkoj sceni u Severnoj Makedoniji.

U Skoplju i drugim gradovima te zemlje prošle nedelje su organizovani protesti na kojima je opozicija tražila ostavku Zaeva.

"Uvek ćemo biti strana koja pravi prijateljske korake koje otvaraju perspektive za međusebne odnose sa susedima, uključujući i Bugarsku, ali nikada na račun toga nećemo da dovedemo u pitanje naš identet kao Makedonci koji govore i makedonski jezik i dostojanstvo, za šta se nikada neće pregovarati", rekao je danas Zaev u intervjuu za radio Kanal 77.

Kako je kazao, u Drugom svetskom ratu tadašnja bugarska vlast je bila administracija koja je odlučila da se priključi Trećem rajhu bez da o tome pita narod.

"Umesto bugarski fašistički okupator ili bugarska fašistička ruka, treba to zameniti i reći samo fašistički", kazao je Zaev i dodao da se ne kaje za to što je rekao.

On je rekao da treba da se razgovara otvoreno i da je zbog toga i napravljeno taj intervju koji bi radili pozitivno u Bugarskoj.

"I (premijer Borko) Borisov je mnogo često kritikovan u svojoj zemlji zato što otvoreno govori o makedonskom narodu i jeziku. Lideri ne kalkulišu i ne stavljaju u prvi plan svoju političku karijeru", dodao je Zaev.

On je najavio liderski sastanak u Severnoj Makedoniji odmah nakon što se okončaju pregovori sa Bugarskom, bez obzira da li će se oni završiti uspešno ili bezuspešno.

Kazao je da su otvorene kanale komunikacije sa Bugarskom, te da se intenzivno radi na pitanjima koji su se postavili kao barijeru za početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

"Razgovaramo o govoru mržnje, o putokazu za sprovođenje Sporazuma o prijateljstvu između obe zemlje. Treba više da postignemo na planu ekonomske saradnje. Imamo investicije naših kompanija u Bugarskoj. Iz Bugarske imamo 13 investicije, između kojih i oni koji su pokazali interes za investiranje u energetskom sektoru", zaključio je makedonski premijer.

Sofija je pre dve nedelje blokirala početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom tvrdeći da makedonski vlasti ne sprovode Sporazum o prijateljstvu potpisan između te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Bugarska zahteva od Severne Makedonije i da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da u pregovaračkom okviru za Skoplje bude uključen putokaz sa jasnim vremenskim odrednicima za sprovođenje odredaba iz međudržavnog sporazuma.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track