ZORAN ZAEV PORUČIO: Dužnost Evrope je da neguje naš makedonski identitet
Foto: EPA / NAKE BATEV

PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE

ZORAN ZAEV PORUČIO: Dužnost Evrope je da neguje naš makedonski identitet

Severna Makedonija -

Dužnost Evrope je da neguje naš makedonski identitet, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, prenosi MIA.

"Evropa mora da zadrži svoje fundamentalne vrednosti, evropske vrednosti, a to je da neguje sve identitete na evropskom kontinentu. Mi ovde negujemo ceo evropski identitet, a dužnost Evrope je da neguje naš makedonski identitet", rekao je Zaev.

On je naglasio da se optimizam kontinuirano neguje zbog potrebe kreiranja politike koja će unaprediti prijateljstvo u regionu.

"I u obraćanju naciji rekao sam da smo mi graditelji koji grade prijateljstva, mi ne pravimo štete u regionu, nemamo pretenzije, mi smo miroljubiv narod, politika naše države je zaista evropska", naveo je Zaev.

Komentarišući tvrdnje Sofije da makedonski vlasti ne sprovode Sporazum o prijateljstvu koji su te dve zemlje potpisale 1. avgusta 2017. godine, Zaev je rekao da je sa makedonske strane ponuđen akcioni plan, te da su predložena određena dokumenta kako bi se intenzivirao rad na tom planu.

On je naglasio da Severna Makedonija nastavlja da se kreće evropskim putem, ali je dodao da Evropa ne sme da dopusti da 'ima poglavlje 35 i nešto što je nedopustivo'.

"Gubitnik je Bugarska, gubitnik je Severna Makedonija, ali najveći gubitnik je E", naglasio je makedonski premijer.

Govoreći o protestima makedonske opozicije koja zahteva njegovu ostavku Zaev je izjavio da je krajnje vreme da se zajedno sa opozicijom napravi nešto dobro.

"Nažalost nacionalizam je prisutan svuda na evropskom kontinentu. I naš oponent igra na tu kartu. I to je večna borba", rekao je Zaev gostujući u emisiji "Jutarnji brifing".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track