ZAEV SLIKOVIT: Potpisali smo dogovor da bi postali braća, ali je Bugarska rešila da nam bude otac!
Foto: EPA / Georgi Licovski

kažu da im nameću istoriju

ZAEV SLIKOVIT: Potpisali smo dogovor da bi postali braća, ali je Bugarska rešila da nam bude otac!

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da za njegovu zemlju ne postoji "plan B", osim punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

"Nema plana B za Republiku Severnu Makedoniju. Sve drugo je bajpasiranje. Ne smemo ni da gajimo nadu za neko bajpas rešenje" rekao je Zaev.

On je izrazio uverenje da su razlog za bugarski veto predstojeći izbori u toj zemlji (u martu naredne godine) i dodao da očekuje i da njegova vlada radi sve da se ubrzaju pregovori sa Sofijom i da Severna Makedonija što pre počne pregovore sa EU.

"Mislim da su glavni razlog izbori. Pusti izbori. Mi političari, i tu ne mislim samo na Bugarsku, već bilo gde, znamo da budemo neracionalni i da pred izbore donosimo čudne odluke", rekao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM.

Govoreći o odnosima sa Bugarskom, Zaev je istakao da su Makedonci prijateljski narod i da su sa Bugarskom postigli dogovor o prijateljstvu stremeći da, kako je rekao, postanu braća, ali da se problem pojavio kada su "Bugari poželeli da postanu otac".

"Sa Bugarskom smo postigli dogovor o prijateljstvu, stremeći da postanemo braća. Ali Bugarska je odjednom rešila da nam postane otac. To ne funcioniše tako. Svaka zemlja ima svoju nacionanu posebnost", istakao je premijer Severne Makedonije.

On je napomenu i da je u tom dogovoru o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Bugarskom iz 2017. utvrđeno da Makedonci i Bugari u jednom delu imaju zajedničku isttoriju, ali da su se tokom vremena gradila dva posebna naroda sa svojim standardnim književnim jezicima i identitetskim obeležjima.

"Nedozvoljivo je da se jednom narodu nameće istorija", zaključio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track