FILIPČE: Severna Makedonija se suočava sa snažnim talasom korone, primorani smo da uvedemo policijski čas
Foto: Youtube/Videography by Aleksandra Dukovska

mladi najviše šire zarazu

FILIPČE: Severna Makedonija se suočava sa snažnim talasom korone, primorani smo da uvedemo policijski čas

Severna Makedonija -

Ministar zdravlja Severne Makedonije, Venko Filipče, izjavio je da se njegova zemlja suočava sa snažnim talasom epidemije korona virusa i dodao da je britanski soj koji se brže širi prisutan sa više od 70 odsto.

"Ono sa čim se sada suočavamo je stvarno snažan talas i primorani smo da preporučimo ovakvu meru restrikcije kretanja (policijski čas od 22 do 5 sati ujutru). Psihološki će ovo uticati na ljude, ali tražim razumevanje i podršku. Sve ovo je u interesu zaštite javnog zdravlja, kako bi ceo ovaj talas amortizovali", rekao je Filipče.

Prema njegovim rečima, cilj uvođenja policijskog časa je da se smanji kretanje u večernjim satima posle zatvaranja ugostiteljskih objekata i očekivanje je da će se tim oblikom restrikcije ograničiti širenje korona virusa preko mladih koji su, po svemu sudeći, najčešći prenosioci zaraze.

"Svedoci smo da se u svim gradovima mladi okupljaju i u večernjim satima na javnim površinama sa jedne strane, ne nose zaštitne maske, a sa druge je očigledno da britanski soj koji je kod nas prisutan ozbiljno iznad 70 odsto čini svoje", rekao je Filipče.

Vlada Severne Makedonije danas će razmatrati predlog Komisije za zarazne bolesti da se od sutra uvede policijski čas u periodu od dve sedmice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track