Najnovije vesti

AMERIKANCI MAKEDONSKOJ VOJSCI DONIRALI 1.300 AUTOMATSKIH PUŠAKA: Oprema se pešadijski bataljon u Štipu
Foto: Ministarstvo odbrane Makedonije

nato prioritet

AMERIKANCI MAKEDONSKOJ VOJSCI DONIRALI 1.300 AUTOMATSKIH PUŠAKA: Oprema se pešadijski bataljon u Štipu

Severna Makedonija
10:49h

Sjedinjene Američke Države (SAD) donirale su Armiji Severne Makedonije nešto manje od 1.300 automatskih pušaka M4, ukupne vrednosti 1,2 miliona dolara a donacija je namenjena jedinici koju je Skoplje odredilo za zadatke pod vodjstvom NATO.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o Lakoj pešadijskoj bataljonskoj grupi iz Štipa, koja je deklarisana za zadatke pod vođstvom NATO, što je prioritet za Severnu Makedoniju.

Portal podseća da su ranije naručeni oklopni točkaši JLTV a da će ove godine biti potpisan i ugovor za nabavku vozila Strajker.

"U kontekstu ulaska Severne Makedonije u NATO odlučeno je da se osnovni kalibar ličnog pešadijskog naoružanja unificira sa partnerima i zato se prelazi na 5,56 milimetara. To će biti postepeno provedeno u delo zbog ekonomskih razloga", navodi se.

automatska puška, M-4, donacija
foto: Ministarstvo odbrane Makedonije

U tekstu se dodaje da je standardno naoružanje oružanih snaga Severne Makedonije i dalje Zastavina automatska puška M70, kalibra 7,62 milimetra a da je ta zemlja, takodje iz Kragujevca, nabavila pušku M21 kalibra 5,56 ali samo za jedinice posebne namene.

Portal dodaje da je opremanje i modernizacija Lake pešadijske bataljonske grupe prioritet za Severnu Makedoniju pa će puške M4 biti dodeljene toj jedinici, a da je već naručeno i 33 vozila JLTV po ceni od oko 37 miliona dolara, dok će biti kupljena i višenamenska borbena vozila Strajker.

Deo novca obezbediće makedonska Vlada a deo će donirati SAD.

automatska puška, M-4, donacija
foto: Ministarstvo odbrane Makedonije

"Sa američkim automatskim puškama i američkim borbenim vozilima ta jedinica odudaraće od ostatka vojske Severne Makedonije koji će i dalje imati staro naoružanje i heterogenu zbirku borbenih vozila - od nemačkih policijskih točkaša TM-170 Hermelin, preko ruskih BTR-70 i BTR-60 do guseničara, takodje ruskih BMP-2 i grčkih Leonidasa", navodi se. ; Laka pešadijska bataljonska grupa sastavljena je od pešadijskog bataljona u Štipu, ojačanog izvidjačkom četom, vojnoobaveštajnom četom, četom za podršku i baterijom haubica kalibra 105 milimetra.

Dugoročnim planom opremanja, ta jedinica će nabaviti i savremena sredstva veze, sredstva za ABHO, uniforme, zaštitne borbene prsluke i šlemove.

automatska puška, M-4, donacija
foto: Ministarstvo odbrane Makedonije

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...