SEVERNA MAKEDONIJA PROGLASILA KRIZNO STANJE NA GRANICAMA: Rizik od migranata i širenja korona virusa
Ilustracija, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

ponovo doneta odluka

SEVERNA MAKEDONIJA PROGLASILA KRIZNO STANJE NA GRANICAMA: Rizik od migranata i širenja korona virusa

Severna Makedonija -

Vlada Severne Makedonije je danas proglasila krizno stanje na delu teritorije do 30 dana zbog povećanog rizika od tranzita migranata i radi sprečavanja širenja epidemije kovida-19. Radi se teritoriji na severnoj i južnoj granici.

Takvu odluku Vlada je donela pošto je u sredu u ponoć prestala da važi ranija odluka o kriznom stanju na južnoj i severnoj granci, uvedena 2015. godine, na početku migrantske krize. Parlament Severne Makedonije, zbog blokade dve opozicine partije Albanaca, nije uspeo krizno stanje ponovo produži za još pola godine.

Pošto je krizno stanje prestalo da važi, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je danas, kao i vrhovni komandant Oružanih snaga, naredio načelniku Generalštaba da povuče vojsku s južne i severne granice.

Vlada Zoran Zaeva je, uz odluku o jednomesečnom proglašenju kriznog stanja u pograničnom delu zemlje, donela i zaključak da se šef države i Sobranje informišu o toj odluci i da se Pendarovskom predloži da donese novu odluku, o angažovanju dela pripadnika Armije tokom kriznog stanja.

Uz to je Glavnom štabu pri Centru za upravljanje krizama preporučeno da odmah počne pripremu plana akcije za južnu i severnu granicu Severne Makedonije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track