Najnovije vesti

BUGARI SVOJATAJU OHRID! Lider VMRO BND: To je stara bugarska prestonica! Makedonski odgovor stigao ekspresno! VIDEO
Foto: Shutterstock/Fabio Nodari, Shutterstock/ eivanov

bruka

BUGARI SVOJATAJU OHRID! Lider VMRO BND: To je stara bugarska prestonica! Makedonski odgovor stigao ekspresno! VIDEO

Severna Makedonija

Bugarska stranka VMRO BND je ispred koalicije "Bugarske patriote" objavila predizborni snimak u kome obećava da će štititi bugarski identitet. Međutim, u videu se pojavljuju kadrovi današnjeg Ohrida, što je naišlo na osudu makedonske strane.

Naime, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije optužilo je bugarsku stranku za teritorijalne pretenzije. Nakon toga se oglasio bivši ministar odbrane, lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov koji je rekao da u Ohridu (prestonica Bugarske od 992. do 1015. godine), kao i u celoj Makedoniji, živi mnogo Bugara. Kako je istakao, njegove kolege i on štite bugarski identitet i kulturu širom sveta.

"Čuvamo sećanje i pamtimo da je Ohrid jedna od najslavnijih prestonica Bugarske... Ohrid je takođe prestonica bugarskog cara Samuila. Preko Ohridske arhiepiskopije s tim gradom je povezana naša pravoslavna crkva. Nismo mi krivi što uvaženi političari u Skoplju ne znaju ili se prave da ne znaju svoju istoriju", napisao je Karakačanov na Fejsbuku.

Političar je takođe optužio makedonske obaveštajne službe za pokušaj da "prijateljski odvrate" svoje sugrađane-Bugare da glasaju na parlamentarnim izborima u Bugarskoj.

"Ta praksa zastrašivanja i poziva korišćena je više puta, uključujući i prethodne izbore. Razmislite o tome sledeći put, pre nego što budete slali note i glasno pretendovali na pravo da budete deo Evropske unije", poručio je Karakačanov.

Šaljem javnu osudu povodom objavljenih video snimaka bugarskih političkih partija, u okviru predizborne kampanje u Bugarskoj, napisao je gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgijevski kao reakciju na sporne predizborne spotove u Bugarskoj.

"Ohrid je makedonski grad, uvek je bio i biće mesto koje povezuje dva naroda, mesto koje je primer saradnje i tolerancije".

U duhu balkanskih i evropskih vrednosti, makedonski i bugarski narod treba da neguju dobrosusedsko prijateljstvo zasnovano na jakom uzajamnom poštovanju! Nadam se da u budućnosti nećemo imati razloga za takve reakcije javnosti, navodi se u saopštenju Georgijevskog.

Podsetimo, u Bugarskoj će 11. jula biti održani vanredni parlamentarni izbori. Juče je stranka VMRO BND objavila video u kome su obećali da će se boriti protiv pretnje povezane sa migrantima, pogrešnom politikom integracije pojedinih grupa stanovništva, sa siromaštvom i monopolom banaka. U tom snimku se pojavljuju i kadrovi Ohrida.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Sloboden Pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track