CIVILI SLOBODNO ŠETAJU, PRILIV PACIJENATA OGROMAN: Reportaža DW o izgoreloj tetovskoj bolnici objavljena pre samo 8 dana VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

drama

CIVILI SLOBODNO ŠETAJU, PRILIV PACIJENATA OGROMAN: Reportaža DW o izgoreloj tetovskoj bolnici objavljena pre samo 8 dana VIDEO

Severna Makedonija -

U požaru u kovid bolnici u Tetovu stradalo je 14 pacijenata. Pre samo nedelju dana ekipa Dojče velea je posetila ovu ustanovu i opisala stanje u njoj.

Tetovo je ovih dana u žiži javnosti zbog dramatičnog rasta novozaraženih koronavirusom. U bolnici smo zatekli dramatičnu situaciju i haotične scene, zabeležili su novinari DW tada.

Dok se oboljeli od koronavirusa bore za malo vazduha, a lekari trče od jednog pacijenta do drugog, civili slobodno šetaju modularnom bolnicom Tetovo, često bez maski i bez ikakve zaštite, u potrazi za svojim najmilijima. Drugi pružaju podršku voljenim osobama koje sede pored kreveta u svemirskim odelima.

Desetine pacijenata leče se u bolnici koja je proživela svoje najdramatičnije dane od početka pandemije poslednjih nedelja. Priliv pacijenata je ogroman, a bilteni svakodnevno informišu o novim smrtnim slučajevima.

Učestalost novozaraženih koronavirusom u Tetovu jedna je od najvećih u zemlji: od 29. avgusta daleko je premašila 700 ljudi na 100.000 stanovnika. U isto vreme, stopa vakcinacije građana u Tetovu je među najnižim u zemlji sa 37 odsto pokrivenosti osoba starijih od 18 godina.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track