RUSIJA PROTERALA MAKEDONSKOG DIPLOMATU, SKOPLJE NEGODUJE: Ruski potez je neosnovan i negativno će uticati na unapređenje odnosa!
Foto: EPA / Felipe Trueba

diplomatsko zatezanje

RUSIJA PROTERALA MAKEDONSKOG DIPLOMATU, SKOPLJE NEGODUJE: Ruski potez je neosnovan i negativno će uticati na unapređenje odnosa!

Severna Makedonija -

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije potvrdilo je danas da je Rusija proterala jednog makedonskog diplomatu, navodeći da se radi o drugom sekretaru ambasade u Moskvi i ocenilo da je ta uzvratna mera "u putpunosti neosnovana".

"Otpravnik poslova u Ambasadi Severne Makedonije u Moskvi Olivera Čauševska Dimovska je 4. Oktobra bila pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, gde joj je uručena nota za proglašavanje za personu non grata našeg diplomate - drugog sekretara" navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije, odluka ruskog Ministarstva spoljnih poslva o "proterivanju diplomante, koji je nedavno delegiran u Rusku Federaciju, predstvalja uzvratnu političku odluku bez ikakvog meritornog osnova".

"Za prethodno proterivanje ruskog diplomate iz Severne Makedonije dostavljeni su svi dokazi za njegovo delovanje u suprotonosti sa Bečkom konvencijom za diplomaske odnose. Zato, današnji potez ruske strane je u potpunosti neosnovan i negativno će uticati na pokušaje za unapređenje odnosa dve zemlje", ističe se u saopštenju Mministarstva.

Prethodno je danas pre podne Ministarstvo spoljnih poslva Rusije saopštilo da je vršiocu dužnosti ambasadora Severne Makedonije u Moskvi Oliveri Čauševskoj Dimovskoj uručena nota o proglašenju zaposlenog u toj ambasadi za "personu non grata" i da je "ta mera odgovor na neosnovano proglašavanje diplomare u ambasadi Ruske Federacije u Skoplju za 'personu non grata' u avgustu ove godine".

Severna Makedonija je polovinom avgusta proterala jednog ruskog diplomatu zbog bavljena nediplomatskim aktivnostima. Prethodno je u maju proterala još jednog, uz isto obrazloženje, na šta je Moskva odgovrila reciprocitetnim merama.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Felipe Trueba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track