POTRES U SEVERNOJ MAKEDONIJI Danela osvojila Skoplje i oterala Zorana Zaeva u političku penziju?!
Foto: AP

SEVERNA MAKEDONIJA

POTRES U SEVERNOJ MAKEDONIJI Danela osvojila Skoplje i oterala Zorana Zaeva u političku penziju?!

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije ispunio obećanje i podneo ostavku nakon teškog poraza vladajuće stranke SDSM na lokalnim izborima

Protiv vanrednih izbora Zoran Zaev, sada već bivši premijer Severne Makedonije
Protiv vanrednih izbora Zoran Zaev, sada već bivši premijer Severne Makedonijefoto: Beta

Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji skupo je koštao Zorana Zaeva, sada već bivšeg premijera i lidera vladajuće stranke SDSM! Naime, Zaev je u nedelju uveče podneo ostavku na obe funkcije nakon teškog poraza, koji je mogao da se nasluti još posle prvog kruga izbora.

Ubedljiva pobeda

Naime, posle prve runde izbora opozicioni VMRO-DPMNE osvojio je vlast u 22 grada, dok je SDSM osvojio devet, a albanski DUI tri. Zaev je posle prvog kruga obećao da će podneti ostavku ukoliko pretrpi poraz i u drugom krugu. Obećanje je ispunio, izazvavši novu političku krizu. Najžešći poraz Zaev je doživeo u Skoplju, gde živi gotovo trećina od oko dva miliona žitelja Severne Makedonije.

Slavlje Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNE
Slavlje Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNEfoto: AP

Veliki povratak VMRO - Opozicija traži vanredne izbore

Hristijan Mickoski, lider najveće opozicione partije u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE, zatražio je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, nakon što je proglasio "ubedljivu pobedu" u Skoplju i više od 20 opština, među kojima su Bitolj, Ohrid i Đevđelija. - Makedonija mora da se menja i da promene započnu od večeras. Vlast je delegitimirana. To je nova realnost, za koju očekujem da će se oslikati u parlamentu. To bi bilo najbolje preko vanrednih parlamentarnih izbora - rekao je Mickoski. Zanimljivo je da je najveća albanska partija DUI izgubila Tetovo, gde je pobedio kandidat druge albanske partije Besa.

Naime, pobeda na izborima za gradonačelnika Skoplja pripala je Daneli Arsovskoj, koja je bila nezavisni kandidat, ali koja je imala podršku opozicionog VMRO-DPMNE. Ona je osvojila 55 odsto glasova ispred aktuelnog gradonačelnika Petreta Šilegova, koji je osvojio 41 odsto. - Bila je ovo teška bitka. Moj protivnik nije bio samo bivši gradonačelnik već i odlazeći premijer. Sada imamo šansu da uradimo ono što smo obećali i preuzećemo odgovornost za svoja dela. Srećna sam jer posle 30 godina od sticanja nezavisnosti Skoplje prvi put ima ženu gradonačelnika - rekla je Danela Arsovska posle pobede. Zaevu, na drugoj strani, nije ostalo previše izbora. - Preuzimam odgovornost za rezultate izbora. Podnosim ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM - rekao je Zaev, navodeći da je protiv održavanja vanrednih parlamentarnih izbora jer vladajuća koalicija i dalje ima većinu u Sobranju.

Blokada iz Sofije

Socijaldemokrata Zaev na vlast je došao 2017. godine, nakon deset godina duge vladavine desničara Nikole Gruevskog, koji je pobegao u egzil u Mađarsku. Zaev je 2018. godine posle referenduma izdejstvovao promenu imena zemlje, što je dovelo do sporazuma s Grčkom i otvorilo put za ulazak u NATO i EU. Međutim, početak pregovora Skoplja i Brisela blokirala je Sofija, koja negira makedonsku samostalnost i identitet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track