03:13

ANDREJ MLAKAR O SITUACIJI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Zaev se nije snašao u pandemiji, Danela iskoristila priliku

KURIR TELEVIZIJA

NAROD KAZNIO ZAEVA! GRAĐANI NE MOGU DA MU OPROSTE 2 PROPUSTA! Mlada Danela napravila dar-mar na izborima u Severnoj Makedoniji

Severna Makedonija -

Vladajuća SDSM premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva doživela je debakl na lokalnim izborima zbog loših rezultata u borbi sa pandemijom i blokiranja pregovora o ulasku u EU!

Urednik rubrike "Planeta" na portalu Kurir.rs Andrej Mlakar, komentarišući izbore u Severnoj Makedoniji, najpre se osvrnuo na iznenađujući rezultat nezavisne kandidatkinje za gradonačelnika Skoplja Danele Arsovske, koju je podržavala opoziciona VMRO-DPMNE.

- Niko nije očekivao ovakav kopernitanski obrt u Skoplju gde je jedna mlada žena Danela Arsovska postala gradonačelnica i to u prvom krugu. Danela je bila nezavisni kandidat, nije bila ispred VMRO-DPMNE, a pomela je dosadašnjeg gradonačelnika sa funkcije - rekao je Mlakar u jutarnjem programu Kurir televizije.

Arsovska je inače pravnica koja je školovana na Oksfordu i Univerzitetu u Šefildu.

- Ima impresivnu biografiju. Nije tvrda nacionalna struja VMRO-DPMNE nego je evroatlantski orijentisana. Postoji priča da VMRO-DPMNE preko nje pokušava da se opere i otkloni od Nikole Gruevskog. Stranka se posle čuvenog prevrata 2017. godine na ovim izborima digla iz pepela. Danela je bila feniks - rekao je Mlakar.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Dodao je da je Severna Makedonija specifična država koja ima nerešene probleme sa skoro svim svojim susedima i to trenutno ubedljivo najveći sa Bugarskom koja uporno stopira njen ulazak u EU. Mlakar je podsetio da je uoči izbora protiv Arsovske vođena prljava kampanja da navodno poseduje bugarsko državljanstvo.

- Danela dolazi zbog toga što se (premijer Zoran) Zaev nije dobro snašao u pandemiji. Nije obezbedio vakcine i imaju veliki broj zaraženih. Da li će biti izbora? Videćemo tek u narednom periodu. Zaev je rešio problem sa Grčkom, uveo je zemlju u NATO i donekle rešio problem sa albanskom nacionalnom manjinom na zapadu zemlje. Na izborima ga je međutim koštalo to što je Bugarska stopirala pregovora Severne Makedonije sa EU i pandemija. Ne zaboravimo da je Severna Makedonija prve vakcine dobila od Srbije - rekao je Mlakar.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:33

NA SLAVU UZ KOVID PROPUSNICU? Stručnjaci savetuju da izbegavamo grljenje i ljubljenje čak i ako smo vakcinisani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track