VICEPREMIJER FATMIR BITIĆI SAOPŠTIO: Uskoro ćemo dobiti novu vladu Zorana Zaeva! Biće promenjeno 6 ili 7 ministara
Foto: EPA / Vassil Donev

Severna Makedonija

VICEPREMIJER FATMIR BITIĆI SAOPŠTIO: Uskoro ćemo dobiti novu vladu Zorana Zaeva! Biće promenjeno 6 ili 7 ministara

Severna Makedonija -

Vicepremijer Severne Makedonije i potpredsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Fatmir Bitići najavio je danas da će njegova zemlja uskoro dobiti novu vladu koju će ponovo predvoditi Zoran Zaev, ali da će biti promenjeno nekoliko ministara.

Bitići je to rekao nakon što prošle sedmice nije uspeo pokušaj opozicije da u parlamentu sruši vladu Zorana Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i najveća albanske partija DUI Alija Ahmetija.

Par dana pre toga Zaev je odložio podnošenje ostavke na mesto premijera i lidera stranke, koje je najavio posle neuspeha na lokalnim izborima.

"U našem društvu skoro je nemoguće da imate premijera koji nije predsednik vodeće partije, osim ako se ne radi o tehničkoj ili eksperskoj vladi. Sada sledi konsolidacija partije i novi madatar za sastav vlade. Smatram da ćemo uskoro dobiti 'Zaev tri vladu', s tim što će biti promenjeno šest, sedam ministara. Mislim da nam on treba da bi produžili neki procesi", rekao je Bitići za portal "Sloboden pečat".

Posle neuspelog pokušaja opozicije koji je predvodio VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da uz podršku Bese, jedne od manjih partija vladine koalicije, izglasa nepovenjenje vladi Zorana Zaeva iz vladajućih stranaka SDSM i DUI stižu informacije da se radi na ukrupnjavanju vladajuće većine i da se razgovara sa poslanicima svih opozicionih partija, osim sa "Levicom" (strankom koja zastupa ekstremno desne stavove).

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track