PREDSEDNIK POLJSKE: Lično ću se založiti za ulazak Severne Makedonije u EU ako Bugarska ponovo kaže NE!
Foto: EPA / Radek Pietruszka

andžej duda

PREDSEDNIK POLJSKE: Lično ću se založiti za ulazak Severne Makedonije u EU ako Bugarska ponovo kaže NE!

Severna Makedonija -

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da Poljska pruža bezrezervnu podršku za ulazak Severne Makedonije u EU i da se nada da će novoformirana vlada u Bugarskoj imati konstruktivniju poziciju u vezi sa ulaskom Severne Makedonije u Uniju.

"Ako se Bugarska i dalje bude ponašala nekonstruktivno, odnosno kaže 'ne' za ulazak Severne Makedonije, ja ću se lično založiti za pravljenje nekog 'putokaza', odnosno dokumenta da se lakše izborite sa pitanjem ulaska u EU", rekao je Duda na zajednilkoj konferenciji sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Poljski predsednik je napomenuo da je Bugarska još u izbornom procesu, da tamo vlada još nije formirana i da se u predstojećem periodu očekuju rezultati celog tog izbornoj procesa.

Andžej Duda, Stevo Pendarovski
foto: EPA / Radek Pietruszka

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je ocenio da sve dok u Bogarskoj ne bude formirana vlada, u Skoplju ne bi tgrebalo da se zanimaju izjavama koje dolaze od ljudi koji trenutno nemaju potpun politički legitimitet, bilo da se radi o ministrama u trhničkoj vladi, bilo o ljudima koji bi trebalo da formiraju vladu, a ne zna se da li će je formirati.

U Bugarskoj se u nedelju 21. novembra održava drugi krug predsedničkih izbora, dok su parlamentarni održani zajedno sa prvim krugom predsedničkih, 14. novembra.

Kurir.rs/ Beta, Foto: EPA / Radek Pietruszka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track