MAKEDONCI NA KORAK DO NERADNE NEDELJE: Odbor Sobranja usvojio predlog zakona koji stupa na snagu 1. januara!
Foto: Screenshot YT/SDSM

inovacija

MAKEDONCI NA KORAK DO NERADNE NEDELJE: Odbor Sobranja usvojio predlog zakona koji stupa na snagu 1. januara!

Severna Makedonija -

Nadležni skupštinski odbor makedonskog Sobranja usvojio je Predlog zakona o radnim odnosima i dao zeleno svetlo od 1. januara 2022. da se pristupi primeni zakonskog rešenja da nedelja bude neradan dan, rekla je portparolka SDSM Bogdanka Kužeška na današnjoj konferenciji za novinare.

Kužeška je ispred SDSM-a istakao da oni stoje iza radnika i da žele da omoguće radnicima da budu zadovoljniji i produktivniji, ali i tržište rada od kojeg će svi imati koristi.

"Nedelja je neradni dan i veća minimalna zarada su socijaldemokratske politike i zato je SDSM sa partnerima iz Vlade podneo i snažno podržava izmene zakona u interesu radnika".

Pravo sindikata je na svoj način da se bori za ostvarivanje ovih prava i mi kao partner sindikata to podržavamo, rekla je ona.

Kužeška je dodao da je blokiranje izmena zakona od strane poslanika VMRO-DPMNE, Alijanse i Levice odraz činjenice da ne vode računa o radnicima i da je opozicija protiv povećanja minimalne zarade. .

"Sada su se uključivanjem Alternative stvorile nove mogućnosti, da povećana i stabilna skupštinska većina porazi blokade i opstrukcije opozicije, da obezbedi veći minimalac i da nedelja bude neradan dan. Veće plate, veći minimalac, jedan su od preduslova da naši građani ostanu u zemlji", dodaje portparolka SDSM.

Najnoviji zahtev Saveza sindikata Makedonije, kaže Kužeška, je potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora za zaposlene u javnom sektoru i K-15 za sve zaposlene, a kao socijaldemokratska vlada namera im je da tretiraju sve zaposlene. podjednako i stoga se nastoji.da se obezbede sredstva za regres za godišnji odmor.

Ona je rekla da su solidarni sa sindikatima, radnicima, a zajednica će doneti bolji život i viši ekonomski standard za sve građane.

Kurir.rs/Sloboden Pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track