PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE U PRIŠTINI: Otvoreni Balkan može da uspe samo ako budu uključene sve zemlje!
Foto: Youtube/National Television Alsat M

rEČ BILO I O KUMANVOSKOJ GRUPI

PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE U PRIŠTINI: Otvoreni Balkan može da uspe samo ako budu uključene sve zemlje!

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Prištini da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne može da uspe ako ne budu uključene sve zemlje.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom takozvanog Kosova Vjosom Osmani rekao da na ovu inicijativu gleda sa sumnjom otkako je pokrenuta 2019. godine.

"Da vas podsetim da sam, otkako je pokrenuta kao inicijativa 2019. godine, prvi političar koji je izrazio rezervu. Ovoj inicijativi nešto nedostaje, umesto šest država, ima ih samo tri. Sve dok ova inicijativa ne obuhvati sve države neće uspeti. Moj stav je da to može biti samo jedan od alata za trgovinsko-ekonomsko unapredjenje, ali ne i politički. Možda je samo deo Berlinskog procesa, ali ne i zamena. Berlinski proces je inicijativa koja ima institucije, ima resurse koje 'Otvoreni Balkan' nema", rekao je Pendarovski.

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je regionalna inicijativa Albanije, Srbije i Severne Makedonije, koju su odbacile Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Vjosa Osmani je izjavila da je takozvano Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali Evropska unija još nije ispunila svoje obećanje.

Ona je rekla da evropske integracije ostaju prioritet.

Osmani je govorila i o "Kumanovskoj grupi" i rekla da je Kosovo spremno da pomogne Severnoj Makedoniji da otvori medjunarodnu istragu o tom incidentu.

"Videli smo da je premijer Zaev izrazio spremnost da vodi međunarodnu istragu i spremni smo da mu pomognemo u tom pogledu. Kosovo će pomoći u ovom pravcu i spremni smo da to guramo napred", kazala je kosovska predsednica.

Pendarovski, koji boravi u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Kosovu, susreo se sa predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom, dok je u toku susret sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track