DIREKTORKA INFEKTIVNE KLINIKE U SKOPLJU: Veliki rast broja zaraženih posledica nedgovrnosti
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

korona u komšiluku

DIREKTORKA INFEKTIVNE KLINIKE U SKOPLJU: Veliki rast broja zaraženih posledica nedgovrnosti

Severna Makedonija -

Veliki broj novoinficiranih korona virusom u Severnoj Makedoniji, posebno mladih, posledica je kontinuiranog prilično neodgovornog ponašanja, a posebno u vreme prednovogodišnjih i novogodišnjih proslava, ocenila je danas direktorka Infektivne klinike u Skoplju Milena Stevanović.

Ona je to rekla za državnu novinsku agenciju MIA povodom značajnog rasta broja novozareženih korona virusom koji je juče dostigao 1.197 potvrđenih slučajeva i bio pet puta veći nego dan ranije.

-U prethodne dve godine smo bili svedoci ozbiljnog nepoštovanja i daleko strožih mera za prevenciju kovida. Naš narod očigledno niko i ništa ne može da spreči da proslavlja nezavisno od ceha koji plaća lično, porodično, a nažalost i kolektivno, rekla je Stevanovićeva.

Kako je istakla, "'beli mantili' su intenzivno pozivali na ozbiljnu potrebu za ozbiljno ponašanje u predprazničnom i prazničnom periodu, ali nažalost toliko je (nisko) poverenje i poštovanje prema 'belim mantilima', sve dok ne dođe muka na vrata".

Stevanovićeva je rekla da bi bili srećni kada bi se građani koji žele veću sigurnost vakcinisali redovno i dodala da je treća doza neophodna za povećanje imuniteta i zaštitu od kovida 19.

-Danas gledamo da nisu zaštićeni ni oni koji su prelažali, a za koje su neki mislili da su više zaštićeni. Omikron ima daleko veću moć za reinfekciju, što smo ovih dana konstatovali u našim ambulantama, rekla je direktorka Infektivne klinike u Skoplju, koja je glavni centar za lečenje kovida-19 u Severnoj Makedoniji.

Ona je dodala da ni vakcina nikada nije obezbedjivala 100 odsto zaštite od zaraze, ali da ;se očekuje da daje daleko lakšu zdravstvenu sliku obolelih.

-Njihova zaštitna moć će biti različita zavisno od mutacije odredjenog soja virusa. Ali, od svake od njiih očekujemo zaštitnu moć zavisno od mutacije odredjenih sojeva virusa, od svake očekujemo daleko lakši oblik bolesti, rekla je Stevanovićeva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track