NA POLIGONU KRIVOLAK NA PROLEĆE SE SPREMA NAJVEĆA NATO VOJNA VEŽBA U REGIONU: 1.000 padobranaca izvešće masovni desant!
Foto: EPA/Georgi Licovski

U komšiluku srbije

NA POLIGONU KRIVOLAK NA PROLEĆE SE SPREMA NAJVEĆA NATO VOJNA VEŽBA U REGIONU: 1.000 padobranaca izvešće masovni desant!

Severna Makedonija -

Na vojnom poligonu "Krivolak" u Severnoj Makedoniji, dobro poznatom još iz vremena JNA, tokom ove godine izvešće se sedam međunarodnih vojnih vežbi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Severne Makedonije.

Krivolak je ove godine mesto gde će biti izvedeno čak 7 međunarodnih vežbi na kojima će učestvovati čak 5.200 pripadnika nekoliko savezničkih vojski. Najveća među njima, ali i najveća međunarodna vežba na ovom poligonu, biće vežba SVIFT RESPONSE - 22 koja će okupiti 4.000 učesnika iz vojski Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije.

Karakteristika ove vežbe je njen vazdušni element, korišćenje velikog broja transportnih i jurišnih aviona i helikoptera i vazdušni (padobranski) desant oko 1.000 padobranaca. Ova vrsta vežbe će prvi put biti izvedena u Severno Makedoniji i biće provera infrastrukturnih kapaciteta zemlje, ali i šansa za domaće logističke kompanije.

Krivolak, vojni poligon
foto: EPA/Georgi Licovski

Američki ataše za odbranu Piter Rovel rekao je da se Krivolak razvija u najbolju poligon za obuku NATO-a u Evropi.

„Naša saradnja na razvoju Krivolaka jedna je od najboljih demonstracija duboke i plodne odbrambene saradnje dve zemlje. Ponosan sam što smo zajedno razvili projekte koji su unapredili potencijal asortimana. Ovde su održane brojne vežbe koje su pokazale kapacitet Krivolaka.

„Ovog proleća ponovo ćemo videti jedinstveni kapacitet poligona kada će Severna Makedonija ugostiti 4.000 vojnika iz sedam zemalja NATO-a u vežbi Svift Response 22“, rekao je pukovnik Rauel.

Inžinjerijske jedinice Armije Severne Makedonije bile su angažovane na usavršavanju poligona uz danonoćno angažovanje. Od velikog značaja da Krivolak postane prepoznatljiv NATO resurs za obuku.

Krivolak, vojni poligon
foto: EPA/Georgi Licovski

Krivolak je smešten u središnjem delu Republike Makedonije, a od najbližeg većeg grada Kavadaraca udaljen je 20 kilometara severoistočno. Smešten je u dolini reke Vardar, u središnjem delu Tikveške kotline. Naselje je na približno 140 metara nadmorske visine, u ravničarskom području. Lokalna klima je izmenjena kontinentalna sa značajnim uticajem Egejskog mora, što znači da su leta veoma topla.

Jugoslovenska narodna armija je 1963. godine u najvećoj tajnosti započela sa organizovanjem i opremanjem velikog nenaseljenog prostora između Titovog Velesa, Štipa i Negotina. Vojni poligon Krivolak je pušten u upotrebu šest godina kasnije i bio je najveći poligon u SFR Jugoslaviji. Zauzima površinu od 22.564 hektara, odnosno 22 kilometra u pravcu sever-jug i 18 kilometara u pravcu istok-zapad. Ima sve moguće terenske uslove: šumske predele, peščane zone (imitacija pustinje) i reku Vardar za aktivnosti na vodi, što omogućava idealni prostor za vojne vežbe pešadije, oklopnih jedinica, PVO, ABH odbrane, inženjerije, itd. Krivolak je omogućavao vojnicima da treniraju kao da su u realnim „ratnim uslovima“.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track