PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE OČITAO LEKCIJU Odveo devojčicu sa Daunovim sindromom u školu jer su je drugovi iz razreda izbegavali
Foto: pretsedatel.mk

Roditelji dobili podršku

PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE OČITAO LEKCIJU Odveo devojčicu sa Daunovim sindromom u školu jer su je drugovi iz razreda izbegavali

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije bio je oduševljen kada je u školu otpratio devojčicu iz osnovne škole, koju su drugovi iz odeljenja izbegavali i loše tretirali jer ima Daunov sindrom. Želeo je da pokaže deci da treba da poštuju one koji su drugačiji od sebe, da ih prihvate i da im pomognu ako treba.

Stevo Pendarovski je reagovao na vest da osnovnu školu u Gostivaru ignorišu drugari iz razreda jer je „drugačija“ od njih.

Devojčica je rođena sa Daunovim sindromom. Krenuo je na sever zemlje, tražeći devojčicu i njene roditelje, i odlučio se na potez koji je impresionirao.

Pendarovski je odveo devojčicu u školu i otpratio je do ulaza. Time je želeo da pokaže njenim vršnjacima da sve ljude treba poštovati, a ne ignorisati, tretirati drugačije, zanemarivati.

Stevo Pendarovski, Makedonija
foto: pretsedatel.mk

Makedonska javnost je za slučaj jedanaestogodišnje devojčice Amble Ademi saznala pre nedelju dana, kada se u medijima pojavila vest da su roditelji učenika koji sa devojčicom idu u školu odlučili da bojkotuju nastavu. Navodno je Amble bio agresivan prema drugoj deci, pa su odlučili da pokrenu peticiju sa ciljem da Amble izbace iz njihove škole.

Stevo Pendarovski, Makedonija
foto: pretsedatel.mk

Zijasin Neuredini, direktor škole, saopštio je da se sa ocem devojčice dogovorio da Amble ostane u školi, ali da će se ona smenjivati između tri razreda kako ne bi ostajala u jednoj učionici. Otac devojčice je sve ovo demantovao i rekao da nikada nije razgovarao sa direktorom o načinu na koji predaje. Otac je uveren da je devojčica diskriminisana od strane drugih učenika, prenosi makedonski portal Puls info.

Vest je stigla i do predsednika zemlje. Odlučio je da smiri stvar i sam otprati devojčicu u školu.

Stevo Pendarovski je posetio Ademinu porodicu i razgovarao sa njenim roditeljima o tome kako da najefikasnije razreše neprijatnu situaciju.

Predsednik je podržao roditelje u njihovoj borbi za zaštitu dece sa atipičnim razvojem, dao im novu nadu i pozdravio brz odgovor Zaštitnika građana i odluku Komisije za zaštitu od diskriminacije da pokrene postupak u slučaju Amble.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja