SEVERNA MAKEDONIJA SNIŽAVA CENE BENZINA I DIZELA: Zbog snižavanja akciza, od sutra gorivo jeftinije
Foto: Profimedia

odluka

SEVERNA MAKEDONIJA SNIŽAVA CENE BENZINA I DIZELA: Zbog snižavanja akciza, od sutra gorivo jeftinije

Severna Makedonija -

U Severnoj Makedoniji sutra će pojeftiniti benzini i dizel zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) na goriva, najavila je Regulatorna komisija za energetiku (RKE).

Prema novom cenovniku, benzin će pojeftiniti za 6,5 denara, a dizel za devet denara, tako da će "eurosuper BS 95" koštati 86,5 denara, litar "eurosupera BS 98" će koštati 88,5 denara, a "eurodizel" 88 denara. (Jedan evro je 61,7 denara po srednjem kursu narodne banke Severne Makedonije).

Poslanici u sobranju Severne Makedonije u petak pred ponoć su usvojili izmene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stopa poreza na goriva sa 18 na 10 odsto, a akcize za jedan, dva ili četiri denara po litru.

Na osnovu tih izmena vlada Dimitra Kovačevskog je odmah u subotu ujutro donela odluklu koja omogućava da se obračuna dodatno smanjenje akcize na bezolovni benzin, gasno ulje kao gorivo i gasno ulje kao gorivo za grejanje u zavisnosti od kretanja, odnosno visine povećanja cena tih goriva na svetskom tržištu.

"Na ovoj sednici je usvojena i Odluka o utvrdjivanju vrste dobara i vremenskog perioda primene povlašćene poreske stope nakon što je skupština, na predlog vlade, usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost. Ovom odlukom omogućava se primena povlašćene poreske stope od 10 odsto na promet i uvoz goriva, na odredjeno vreme pod odredjenim uslovima" navodi se u saopštenju.

Prethodno je u četvrtak RKE Severne Makedonije smanjila maržu na promet goriva za 33 odsto, sa 4,5 denara na tri denara, zbog čega negoduju naftne kompanije koje upozoravaju da im to ugrožava poslovanje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track