SKANDAL U MAKEDONIJI Zločincima iz Oslobodilačke narodne armije podignut spomenik kao "herojima" Gradonačelnik: To je naša dužnost
Foto: Printscreen/Facebook

bruka

SKANDAL U MAKEDONIJI Zločincima iz Oslobodilačke narodne armije podignut spomenik kao "herojima" Gradonačelnik: To je naša dužnost

Severna Makedonija -

Dok se makedonska javnost ne smiruje zbog podizanja 20-metarskog spomenika ONA u selu Slupčane , bivši pripadnik zločinačke ONA Harun Aliju , poznat kao komandant Kuštrimi, dobio je spomenik ovog vikenda u selu Nikuštak.

Aliju, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva pripadnika specijalnih jedinica MUP-a "Tigrovi", kao deo kriminalne grupe, ubijen je u obračunu sa policijom kod skopskog sela Raduša 2010. godine. Spomenik u Nikuštaku podignut je Aliuu i još četvorici bivših pripadnika ONA Džetuli Miftari, Džemalu Šaćiriju, Abazu Bećiriju i Muzaferu Agušiju. Kako prenose portali na albanskom jeziku, spomenik su finansirali stanovnici Nikuštaka. „Sloboden pečat”, nije dobio odgovor od predsednika opštine Lipkovo Erkana Arifija da li postoji građevinska dozvola za spomenik.

Organizator manifestacije na otkrivanju spomen-ploče rekao je da ovo selo poštuje poginule heroje i njihove porodice. „Ideal palih heroja nije samo da se prave spomen-ploče ili da se na njih podsećaju samo na dan kada umru , ideal heroja je da uvek imamo pale ratnike u našim glavama i da brinemo o njihovim porodicama“, rekao je on. Fuat Bećiri, sin jednog od pripadnika ONA kome je postavljena spomen - ploča , piše portal "Lajm". - Znam da ono što ste želeli i očekivali 2001. nije ostvareno.

Sve što mogu da kažem je nešto što ne odgovara stvarnosti, ali kažem vam, veličina 2001. godine sa svim poginulim borcima i žrtvom naroda je bila velika pobeda, jer kada je u ratu narod je na čelu. armije, ta vojska nikada nije poražena - rekao je stručnjak Hisni Šaćiri koji je 2001. napustio parlament i pridružio se ONA.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track