GRČKI PORTAL O ODLUCI VASELJENSKE PATRIJARŠIJE DA PRIZNA MPC: "Udarac rusko-srpskoj osovini za destabilizaciju Balkana!"
Foto: orthodoxia. info

očekivano

GRČKI PORTAL O ODLUCI VASELJENSKE PATRIJARŠIJE DA PRIZNA MPC: "Udarac rusko-srpskoj osovini za destabilizaciju Balkana!"

Severna Makedonija -

Grčki mediji hvale potez Vaseljenskog patrijarha kao udarac "rusko-srpskoj" osovini za nove turbulencije na Balkanu".

"Vaseljenska Patrijaršija priznala je Crkvu Severne Makedonije za Ohridsku Crkvu“; „Vaseljenska patrijaršija: Ohridska crkva Severne Makedonije postaje kanonska“; „Vaseljenska patrijaršija je priznala seizmičku crkvu skopsku; „Vaseljenska patrijaršija priznala Crkvu Severne Makedonije – zadovoljstvo u Skoplju“, „Vaseljenska patrijaršija primila Skopsku arhiepiskopiju u crkvenom pričešću“, neki su od naslova u grčkim medijima o jučerašnjoj odluci da se Ohridska arhiepiskopija prizna za kanonsku javlja dopisnik agencije MIA iz Atine.

Mediji u Grčkoj detaljno prenose saopštenje Vaseljenske patrijaršije, ali i reakcije iz Severne Makedonije.

Crkveni portal „Ortodoksija. info” u tekstu pod naslovom „Šah” vaseljenskog patrijarha koji je izbrisao plan rusko-srpske osovine za nove turbulencije na Balkanu, piše da se odlukom Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije „završava dugogodišnje peripetije raskolničke crkve koju je obnovio u okviru kanonske pravoslavne crkve.

Dodaje se da i pored neprijateljskog stava Srpske patrijaršije, Carigrad ne ulazi dublje u to pitanje i prepušta Beogradu da preduzme korake da okonča proceduru po tom pitanju. „Fanar ovim odlučnim potezom stavlja tačku na nove težnje Rusije da izazove novu rundu konfrontacija oko pitanja nadležnosti, a Crkvu srpsku stavlja pred svoju odgovornost da dovrši svoje napore da to pitanje reši u skladu sa Svetim kanonima, komentariše portal.

Osim toga, piše da su „u mnogim hramovima u susednoj zemlji veselo zvonila zvona, nakon što su čuli saopštenje Vaseljenske patrijaršije, koja je objavila istorijsku odluku za njih”, citira Fejsbuk objavu premijera Dimitra Kovačevskog.

Grčka novinska agencija ANA-MPA piše da je odluka Vaseljenske patrijaršije bila glavna tema u medijima u Severnoj Makedoniji i prenosi stavove premijera Kovačevskog i lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mičkovskog.

On objašnjava da odluka o priznanju ne znači davanje autokefalnosti.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track