U MAKEDONIJI NI DRŽAVNI POSAO NIJE ŠTO JE BIO: Sve više administrativnih radnika beži u inostranstvo ili kod privatnika!
Foto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

podaci

U MAKEDONIJI NI DRŽAVNI POSAO NIJE ŠTO JE BIO: Sve više administrativnih radnika beži u inostranstvo ili kod privatnika!

Severna Makedonija -

U Makedoniji je toliko lepo da radnici beže i sa onih radnih mesta za koja su se nekada borili, odnosno u administraciji. Prema navodima sindikata, administratori beže u privatni sektor ili u inostranstvo tražeći veće plate.

Prema njihovim rečima, u javnom sektoru, gde nema novih zapošljavanja, dolazi do smanjenja broja visokokvalifikovanih kadrova, a u pojedinim javnim sektorima ima previše zaposlenih i ističu da kroz smanjen broj novih radnih mesta slobodnih radnih mesta, reforma javne uprave je očigledno urađena.

Sindikati procenjuju da je za dve godine od ostavke ili penzionisanja izgubljeno više od 5.000 radnih mesta. Novi talas smanjenja broja administrativnih radnika očekuje se u junu, kada bi mnogi od njih trebalo da odu u penziju, a ako se upražnjena radna mesta ne popune, onda će se kadrovski deficit produbiti tamo gde su najpotrebniji, preneo je Plusinfo.

U Ministarstvu za informaciono društvo i državnu upravu još ćute o zvaničnim brojkama koliko je administratora napustilo posao nezadovoljnih platom i nemogućnošću napredovanja.

U Sindikatu administrativnih radnika, pravosudnih organa i udruženja građana (UPOZ) kažu da je administraciji u poslednje dve godine nedostajalo 5.000 visokoobrazovanih radnika koji su, prema njihovim rečima, dali otkaz.

– Nemamo tačne podatke koliko je zaposlenih napustilo posao u administraciji, ali znamo da je veliki broj radnika otišao u privatni sektor i inostranstvo, a njihova radna mesta, iako deficitarna, nisu zapošljavala nove ljude. Naša računica je da je u poslednje 2 godine otišlo oko 5.000 ljudi - kaže Trpe Deanoski, predsednik UPOZ-a.

U delatnostima u kojima poslujemo, dodaje, očekuje se dalje smanjenje broja radnika sa odlaskom u penziju u junu. Poseban problem za zapošljavanje visokokvalifikovanih radnika u administraciji predstavljaju niske plate.

Kurir.rs/Večer.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track