SEVERNA MAKEDONIJA I EU BLIZU MOGUĆEG PROBOJA U RAZGOVORIMA O ČLANSTVU? Mišel: Pregovori bi mogli da počnu odmah
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

PUT PREMA EU?

SEVERNA MAKEDONIJA I EU BLIZU MOGUĆEG PROBOJA U RAZGOVORIMA O ČLANSTVU? Mišel: Pregovori bi mogli da počnu odmah

Severna Makedonija -

Krajem 2020. Bugarska je blokirala pokretanje pregovora Severne Makedonije o članstvu u EU.

Dugo odlagani pregovori o prijemu Severne Makedonije u Evropsku uniju mogli bi da počnu odmah, rekao je u utorak u Skoplju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Zajedno smo na rubu mogućeg proboja u procesu pristupanja vaše zemlje EU", rekao je Mišel na konferenciji za novinare sa Dimitrom Kovačevskim, premijerom Severne Makedonije, prenosi Hina.

Krajem 2020. Bugarska je blokirala pokretanje pregovora o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom zbog spora oko istorije, jezika i prava bugarske manjine u Severnoj Makedoniji.

Francuska je nedavno predstavila različite kompromisne opcije u pokušaju da postigne napredak po tom pitanju, zaokružujući svoje šestomesečno predsedavanje EU.

Ovi predlozi Francuske uključeni su u pregovarački okvir EU-a koji je sada predat Severnoj Makedoniji na odobravanje.

Kovačevski je rekao da je okvir prihvatljiv ali je dodao da želi da o predlozima raspravlja i parlament Severne Makedonije.

Poslednjih dana, pristalice najveće opozicione stranke u Severnoj Makedoniji, nacionalističke VMRO-DPMNE, protestovale su protiv usvajanja pregovaračkog okvira za EU.

VMRO-DPMNE je najnoviji francuski predlog osudio kao "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda", optužujući vladu Kovačevskog da prihvata "poniženja i iskrivljavanje identiteta".

Okvir sadrži nekoliko izvornih bugarskih zahteva, ali uključuje i obavezu da Severna Makedonija uključi etničke Bugare u preambulu svog Ustava.

Podsticanje početka pregovora sa Severnom Makedonijom takođe pomaže Albaniji čiji je ulazak u EU blokiran jer Brisel obrađuje zahteve obe zemlje zajedno.

Pre bugarskog veta, i Grčka je nekoliko godina blokirala pristupanje Severne Makedonije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track