URSULA U SKOPLJU PORUČILA Ako prihvatite francuski predlog, prvom sednicom međuvladine konferencije, počinju konkretni pregovori!
Foto: EPA Stephanie Lecocq

Prihvatanje bugarskih zahteva

URSULA U SKOPLJU PORUČILA Ako prihvatite francuski predlog, prvom sednicom međuvladine konferencije, počinju konkretni pregovori!

Severna Makedonija -

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izjavila je danas u Skoplju da će prvom međuvladinom konferencijom, koja bi trebala ubrzo da se održi ako Severna Makedonija prihvati francuski predlog pregovaračkog okvira, "započeti konretni pregovori i da će odmah početi proces skrininga".

Fon der Lajen je to rekla na sastanku sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, ističuči da će započinjanjem pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku biti započeto potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i EU, na makedonskom jeziku i na ostalim zvaničnim jezicima Unije.

Pendarovski je, koko je saopštio njegov kabinet, na sastanku sa Fon der Lajen potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora, što će predstavljati pozitivan impuls za reformski proces i napredak Severne Makedonije.

"Predsednik Severne Makedonije je istako da makedonski jezik i identitet mora da poštuje i garantuje Evropska unija", navodi se u saopštenju.

Šefica Evropskog saveta će se popodne obratiti poslanicima u parlamentu Severne Makedonije pred početak sednice na kojoj će razmatrati Predlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. juna, odnosno takozvani ;frncuski predlog za uklanjane bugarskog veta.

Pre Pendarovskog Ursula fon der Lajen se srela sa ministrom spoljnih poslva Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, a nakon sastanka sa šefom države razgovaraće sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track