U SEVERNOJ MAKEDONIJI PALO 7 TONA MARIHUANE: Vrednost zaplenjene droge čak 20 miliona evra!
Foto: Profimedia

drama

U SEVERNOJ MAKEDONIJI PALO 7 TONA MARIHUANE: Vrednost zaplenjene droge čak 20 miliona evra!

Severna Makedonija -

Carinska uprava Severne Makedonije saopštila je danas da je sprečila pokušaj krijumčarenja sedam tona marihuane, čija bi vrednost na nelegalnom tržištu bila više od 20 miliona evra.

Kako se navodi, pokušaj krijumčarenja 7.000 kilograma cveta kanabisa otkriven je u Carinskoj ispostavi Djevdjelija, na granici sa Grčkom, a protiv jedne firme i četiri osobe su podnete su krivične prijave.

U toj carinarnici je 11. avgusta dodatnom kontrolom pri uvozu konstatovano da se radi o "zdrobljenoj, seckanoj travkastoj materiji, u kojoj je posle napravljenog testa utvrđeno prisustvo psihoaktivne komponente koja ulazi u sastav biljke kanabis".

"Po dobijanju naloga nadležnog tužilaštva u Djevdjeliji, Carinska uprava je Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavila uzorak biljnog materijala na veštačenje kojim je potvrđeno da se radi o osušenim i iseckanim vršnim delovima - vrhovima listova i cvetu koji potiču od biljke kanabis", navodi se u saopštenju.

Carinska uprava Severne Makedonije precizira da je danas nadležnom tužilaštvu protiv jednog pravnog i četiri fizička lica podnela prijave kojima ih sumnjiči za dva krivična dela - "neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga, psihotropnih supstanci i prekursora" i "krijumčarenje".

Otkrivanjem i sprečavanjem pokušaja krijumčarenja ove robe je, kako ističe Carinska uprava, "sprečena neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet psihotropne supstance, odnosno 7.000 kilograma cveta kanabisa, čija bi vrednost na nelegalnom tržištu droga dostigla preko 20 miliona evra".

U Severnoj Makedonije je, uz dozvolu koje izdaje država, dozvoljno uzgajanje kanabisa za medicinske potrebe i proizvodna lekova od te biljke.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track