Zvaničnica Francuske Lorans Bun: Članstvo Severne Makedonije u EU 2030. ambiciozan, ali ne i nerealan cilj
Foto: Shutterstock

državna sekretarka za Evropu,

Zvaničnica Francuske Lorans Bun: Članstvo Severne Makedonije u EU 2030. ambiciozan, ali ne i nerealan cilj

Severna Makedonija -

Francuska državna sekretarka za Evropu, Lorans Bun, danas je Skoplju ocenila da je stupanje Severne Makedonije u članstvo EU 2030. godine, koji je zacrtala vlada Dimitra Kovačevskog, veoma ambiciozan cilj, ali ne i nerealan.

"2030. godina je ambiciozna, ali nije i nerealna jer smo videli da Severna Makedonija mnogo napreduje u usaglašavanji sa evropskim zakonodavstva. To je cilj koji je ostvariv i treba da nam služi kao cilj", rekla je Bun na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim.

Podsetila je da je premijer Severne Makedonije predhodno napomenuo da predstoji sledeći korak u evrointegracijama – ustavni amandmani za uvodjenje Bugara u Ustav, koji su deo sporazuma o pregovrima sa EU, a zatim su i sve reforme koje će morati da se sprovedu.

Bun je rekla da Francuska želi da sa Severnom Makdonijom ostane i u narednim etapama do krajnjeg cilja, ulaska u EU.

"Rekla sam u razgovoru (sa Kovačevskim) da smo mi ovde da pomognemo Severnoj Makedoniji. Svrha moje posete ovde nekoliko meseci posle postizanja sporazuma (o početku pregovra sa EU koji je predložila Francuska) je da pokažem doslednost u našem prijateljstvu i našoj posvećenosti vašoj zemlji", istakla je francuska državna sekretarka za Evropu.

Dodala je da će Francuska i Severna Makedonija nastaviti da produbljuju dijalog o svim temama od zajednilkog interesa, posebno u okviru Evropske političke zajednice.

"Jačaćemo naše ekonomske odnose, koji možda nisu na nivou koji želimo, ali ćemo raditi i na jačanju učenja francuskog jezika u Severnoj Makedoniji, što je zajednički izazov", rekla je Bun.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track