GOCE DELČEV NOVI RAZLOG ZA SPOR MAKEDONIJE I BUGARSKE: Bugarski nacionalisti najavljuju da će se okupiti u Skoplju!
Foto: Zorana Jevtić

tenzije rastu

GOCE DELČEV NOVI RAZLOG ZA SPOR MAKEDONIJE I BUGARSKE: Bugarski nacionalisti najavljuju da će se okupiti u Skoplju!

Severna Makedonija -

U Severnoj Makedoniji 4. februara bit će obeležena godišnjica rođenja revolucionara i narodnog heroja Goce Delčeva. Ipak, ni ovaj događaj, ukoliko se govori o kontekstu relacija između Skoplja i Sofije, očigledno neće proći bez tenzija.

Naime, Delčev predstavlja jednu od osoba iz istorije koju podjednako prisvajaju Makedonci, ali i sami Bugari što izaziva različita tumačenja njegovog političkog djelovanja, ali dovodi i svake godine do sve većih tenzija.

Kao i prethodnih godina, brojni bugarski zvaničnici, ali i građani najavili su dolazak u Skoplje gdje namjeravaju obilježiti godišnjicu njegovog rođenja. Pored građana, dolazak su najavili i bugarske nacionalističke skupine što je dodatno podgrijalo ionako užarenu atmosferu između Sjeverne Makedonije i Bugarske.

"Obe države i oba ministarstva unutrašnjih poslova učinit će sve da ne ostave mjesta radikalima koji žele da naruše odnose dve zemlje. Situacija se mora deeskalirati. Nećemo dozvoliti bilo kakve tenzije, incidente, kao ni ponižavanje makedonskog naroda i države", rekao je makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Također, poručio je kako Delčeva ne može prisvojiti niti jedna politička partija.

"Građani mogu biti sigurni da će proći sve bez problema. Nećemo dozvoliti uvrede. Nijedna politička partija ne može prisvojiti Delčeva. On je gigant makedonskog naroda", poručio je.

Osim toga, naglasio je kako se državljanima Bugarske ne može zabraniti ulaz u državu.

"Povreda dostojanstva makedonskog naroda i makedonske države neće biti dozvoljena ni u kom obliku. Nećemo tolerisati ako to učini bilo ko, državljanin Sjeverne Makedonije ili državljanin Bugarske. Nema potreba za blokadom puteva ili bilo šta drugo", zaključio je Spasovski.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track