JEFTINIJA STRUJA! Ministar ekonomije Severne Makedonije očekuje da električna energija pojeftini za građane od 1. jula
Foto: Profimedia

JEFTINIJA STRUJA! Ministar ekonomije Severne Makedonije očekuje da električna energija pojeftini za građane od 1. jula

Severna Makedonija -

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši izjavio je danas da ne očekuje da se poveća cena struje od 1. jula ove godine, već da pojeftini.

Bekteši je rekao da je njegovo ministarstvo u koordinaciji da Regulatornom komisijom za energetiku (RKE), koja je nadležna za cenu struje, i da, sa ekspetima prave analize i opcije za promenu načina određivanja cene struje, koja bi trebalo da bude u prilog očuvanja standarda građana i podrške malim i srednjim kompanijama.

"Prema onome što imamo u proizvodnji eletrične energije, kretanjima na berzi i na osnovu analiza RKE ne očekujem poskupljenje struje od 1. jula, već da će doći do pojeftinjenja" rekao je Bekteši na zajedničkoj konferenciji za novinare sa direktorom državne energetske kompanije Elektrane Severne Makedonije (ESM) Vaskom Kovačevskim.

Na pitanje da li će od 1. jula porez na dodatu vrednost za eletričnu energiju biti, kako je predviđeno zakonom, povećan na 18 odsto, on je rekao da o tome još nije razgovarano, ali je nagovestio mogućnost da i dalje ostane 10 procenata.

"Ministarstvo ekonomije i ministarstvo finansija još nisu vodili interne rasprave o PDV na struju. Ali, moguće je da u cilju zaštite standarda građana porez ostane na 10 odsto i posle 1. jula", rekao je Bekteši.

U Severnoj Makedoniji Regulatorna komosija za energetiku cenu struje utrvrđuje dva puta godišnje, početkom i polovinom godine.

Kurir.rs

;

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track