SKOPLJE POKLANJA UKRAJINI 12 BORBENIH HELIKOPTERA MI-24: U zamenu dobijaju 8 transportnih letelica! U sredu konačna odluka
Foto: Foto: Prinscreen/Youtube

naoružavanje Kijeva

SKOPLJE POKLANJA UKRAJINI 12 BORBENIH HELIKOPTERA MI-24: U zamenu dobijaju 8 transportnih letelica! U sredu konačna odluka

Severna Makedonija -

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska najavila je da će naredne sedmice biti doneta odluka o donaciji 12 borbenih helikoptera MI-24 Ukrajini.

"Na narednoj sednici vlade, koja će se po meni održati već u sredu, predložiću donošenje odluke kojom će Republika Severna Makedonija donirati 12 helikoptera MI-24 Republici Ukrajini", rekla je Petrovska u emisiji "360 stepeni" na Televiziji Alsat M.

Mi-24V
foto: Foto: Prinscreen/Youtube

Dodala je da će odluka o tome u kojem vremenskom periodu i na kakav način će biti transportovani ti helikopteri zbog senzitivnosti ostati tajna.

Prema rečima Petrovske, radi se o borbenim helikopretima MI-24, proizvedenim 1984, koji su nabavljeni od Ukrajine 2001, ali su većem delu njih još pre osam godina istekli resursi, odnsno ne koriste se zbog nedostataka ili rezervnih delova ili drugih nedostataka.

"Neki od njih su modernizovani, odnosno dva, ali ta modernizacija je prilagođena tadašnjim uslovima i apsolutno ne odgovara onome što su sadašnje potrebe, čak i ako želimo da govorimo o razvoju tehnologija", rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije (360stepeni.mk).

Mi-24V
foto: Foto: Prinscreen/Youtube

Na pitanje koju će onda korist imati Ukrajina, Petrovska je je rekla da su ti borbeni helikopteri u saglasti sa potražnjom Ukrajine i da joj trebaju za izvođenje raznih vrsta operacija, odnosno borbi na terenu.

Helikopterska borbena jedinica koja će biti poklonjena Ukrajini više nije deo armijske formacije, rekla je Petrvska i istakla da će mesto njih biti nabavljeni novi višenamenski helikopteri, verovatno osam, koji će imati prevashodno transportnu, a ne borbenu ulogu.

"Pristiglo je pet ponuda iz različitih zemalja i kompanija. Trenutno u toku evaluacija koju pravi Integrisani projektni tim, koji bi već u aprilu trebalo da je dostavi ministru. Namera je da letelice koje će biti kupljene budu višenamenske i, osim za odbranu, da mogu da se koriste i za civilnu zaštitu i spasavanje", rekla je ona.

Prema procenama, rekla je Petrovska, donacije vojne opreme i naoružanja Ukrajini do sada su Severnu Makedoniju, na osnvu dosadašnjih sedam odluka, koštale 30 miliona evra, u što je nisu uključujeni helikopteri koji tek treba da budu poklonjeni.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track