VLADA SEVERNE MAKEDONIJE SNIZILA I ZAMRZLA CENE VOĆA I POVRĆA DO KRAJA APRILA: Jeftiniji luk, pasulj, paprika, banane, limun...
Foto: T. S.

EKONOMIJA

VLADA SEVERNE MAKEDONIJE SNIZILA I ZAMRZLA CENE VOĆA I POVRĆA DO KRAJA APRILA: Jeftiniji luk, pasulj, paprika, banane, limun...

Severna Makedonija -

Vlada Severne Makedonije donela je danas odluku da snizi i zamrzne cene 11 vrsta voća i povrća. Ograničavaju se cene paradajza, krastavaca, crnog luka, karfiola, zelene paprike, pasulja, sočiva, banana, narandži, mandarina i limuna od 5. aprila do kraja ovog meseca, izjavio je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

Objasnio je da je, prema analizama Ministarstva poljoprivrede, kao i Uprave carina, utvrđeno da su marže za to voće i povrće tokom marta dostigle i do 200 i 250 odsto i istakao da je vlada odlučila da ih ograniči na 40 odsto.

"Razgovarali smo sa svim proizvođačima voća i povrća i sa svim trgovcima voća i povrća, ovi proizvodi imaju 'rastur' od 10 do 30 odsto i zato smo odlučili da idemo sa ovim najvišim cenama, što uključuje maržu do 40 odsto", rekao ;je Bekteši i dodao da su sve cene sa uračunatom carinom.

On je precizirao da od 5. do 30. aprila paradajz u prodavnicama i na pijacama ne može da se prodaje po ceni višoj od ;70 denara, krastavci ne mogu biti skuplji od 75 denara, crni luk od 60 denara, karfiol od 70 denara, zelene parike od 90 denara, pasulj od 75 denara, sočivo od 110 denara, banane od 70 denara, narandže od 55 denara, mandarine od 60 denara ; i limun od 55 denara.

Prema srednjem kursu Narodne banke Severne Makedonije jedan srpski dinar vredi 0,5260 makedoskih denara.

Bekteši je pozvao sve trgovce voća i povrća da u potpunosti poštuju odluku vlade o ograničavanju cena i dodao da se očekuje snižavanje cena kada se na tržištu pojavi makedonska proizvodnja.

"Očekujemo da će krajem aprila, početkom maja, kada počne da se plasira naša prozvodnja voća i povrća povećanje konkurencije uticati na snižavanje cena", rekao je Bekteši Vlada Severne Makedonije je od početka marta snizila i zamrzla cene pojedinih vrsta higijenskih proizvoda, pirinča, kokošijih jaja, dela mlečnih proizvoda i testenina, kao i belog i polubelog hleba.

"Uveravam građane da su, prema svim analizama, cene, posebno hrane i energenata, potpuno stabilizovane i imaju opadajući trend", istakao je Bekteši.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track