PROTEST ARHEOLOGA U SKOPLJU: Zbog auto-puteva omogućeno uništavanje kulturnog nasleđa
Foto: Shutterstock

izmene i dopune zakona

PROTEST ARHEOLOGA U SKOPLJU: Zbog auto-puteva omogućeno uništavanje kulturnog nasleđa

Severna Makedonija -

Danas u 10 časova ispred Sobranja Makedonije Makedonsko arheološko društvo (MAD) organizovalo je protest zbog glasanja o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnog nasleđa, koji se po skraćenom postupku našao u skupštinskoj proceduri. .

Predlogom grupe poslanika u parlamentu za izmenu Zakona o zaštiti kulturnog nasleđa, zbog izgradnje autoputeva sa Koridora 8 i Koridora 10d, omogućeno je nesavesno zakonsko uništavanje kulturnog nasleđa, reaguje MAD.

Predlog zakona će po brzoj proceduri biti donet u Skupštinu, predviđa da izvođač građevinskih radova ima obavezu da otkriće prijavi nadzornom inženjeru, umesto nadležnoj javnoj ustanovi za zaštitu ili Ministarstvu unutrašnjih poslova. .

Arheolozi kažu da je reč o drskom predlogu grupe poslanika koji u potpunosti zaobilazi Ministarstvo kulture, Upravu i nadležne institucije za zaštitu kulturnog nasleđa.

A da bi se realizovao projekat izgradnje infrastrukturnog Koridora 8, poslanici zahtevaju da se zanemari zaštita kulturnog nasleđa, koje je kao temeljna vrednost od podjednako velikog javnog interesa za državu.

Istovremeno, u skupštini će se po hitnom postupku glasati o amandmanima na devet zakona, poput onog o poljoprivrednom zemljištu, o eksproprijaciji, o urbanističkom planiranju, o mineralnim sirovinama, o radnim odnosima, kao i kao o imenovanju strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje infrastrukture Koridora 8 i Koridora 10-d.

Vlada je imenovala Artana Grubija za glavnog koordinatora za izgradnju Koridora 8.

(Kurir.rs/večer.mk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track