NA MREŽAMA SE ŠIRI PETICIJA KOJOM SE TRAŽI SMRTNA KAZNA ZA VANJINE UBICE! Oglasio se narod posle zločina koji je uznemirio Balkan!
Foto: Printscreen

traži se smrtna kazna

NA MREŽAMA SE ŠIRI PETICIJA KOJOM SE TRAŽI SMRTNA KAZNA ZA VANJINE UBICE! Oglasio se narod posle zločina koji je uznemirio Balkan!

Severna Makedonija -

Vest da je ubijena Vanja (14) uznemirila je celokupnu makedonsku javnost, ali i ceo Balkan. Zavladali su bes i neverica zbog ubistva deteta od 14 godina. Javnost traži više informacija o ovom brutalnom zločinu i želi pravdu.

Društvene mreže obiluju komentarima kakva bi kazna trebalo da zadesi počinioce. Odmah je počela da se širi peticija, kojom se traži smrtna kazna za Vanjine ubice.

"Zatvorska kazna nije odgovarajuća kazna za ove monstrume"

Neki od komentara govore i da treba uvesti posebnu kaznu, jer "zatvorska kazna, ma koliko ona bila velika u Makedoniji, nije odgovarajuća kazna za ove monstrume".

Podsetimo, telo četrnaestogodišnje devojčice, Vanja Đorčevske, pronađeno je danas, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umešano je pet osoba.

U blizini Vanjinog tela pronađena je još jedna ubijena osoba, Panče (74), frizer. Isti ljudi, kako navodi makedonsko tužilaštvo, ubili su i Vanju i Pančea.

Kako navode iz MUP-a, motiv je lični interes, dok je prema njihovim navodima odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana.

Naručilac biznismen iz Skoplja

Prema navodima makedonskog portala "Večer", osumnjičeni za kidnapovanje i ubistvo Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja je već navedeni Lj.P., kao i V.K. iz Skoplja i V.M. iz Velesa.

Pozivajući se na izvore iz istrage, osumnjičeni građevinski preduzetnik Lj.P. naručilac ubistva, a da je V.M. priznao krivično delo i detalje izvršenja, kao i da je osumnjičeni Lj.P. navodno pobegao u Tursku. Prema nepotvrđenim informacijama, u otmicu je umešan i član Vanjine uže porodice koji je učestvovao u iznudi.

Kako je ranije preneto, očekuje se da će trojica od petorice osumnjičenih za ubistvo večeras biti privedeni Krivičnom sudu.

"Posle obimnih mera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, danas je u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno telo maloletne osobe V.Đ., čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i telo osobe P.Ž, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je trenutno u policijskoj stanici" navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

"Prethodno je, u vezi sa krivičnim delima, pronađeno izgorelo vozilo marke "citroen", a nakon veštačenja obezbeđeni su materijalni dokazi o umešanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podneta odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršile iste osobe, čiji je motiv koristoljublje. Takođe, iz sprovedenih operativnih mera, utvrđeno je da je maloletna V.Đ. vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 časova.

Vanja i ubijeni frizer se nisu poznavali?

Vanja i frizer Panče se nikada u životu nisu sreli, nisu se poznavali. To je za "Fokus” kazala njegova ćerka koja je u telefonskom razgovoru istakla da ni ona ni bilo ko u njenoj porodici nije poznavao Vanju niti bilo koga u njenoj porodici.

"Ni moj otac ni iko od nas nisu lično poznavali devojku. Ja sam u policijskoj stanici, još ništa ne znam, osim da je moj otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara, čujem da je motiv ubistva koristoljublje. Nisam čitala saopštenje MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu više ništa da kažem, jer ni ja nemam detalje" rekla je ćerka.

Pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja

Podsećamo, Panče se vodi kao nestao od 22. novembra, ali je njegov nestanak policiji prijavljen 24. novembra, u petak. Njegov automobil pronađen je potpuno izgoreo pre nekoliko dana u Skoplju.

Kako "Fokus” saznaje, telo Vanje, koju su ubili isti ljudi kao i Pančea, pronađeno je u okolini Skoplja. Povodom motiva – koristoljublja, koji je naveden u saopštenju MUP-a, a koji je izazvao burne reakcije javnosti koja traži objašnjenje, o kakvom se koristoljublju može raditi kada je reč o detetu i penzioneru, prve nezvanične informacije su da je u pitanju pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja, u njenom slučaju, a u slučaju Pančea, novac od bliskih osoba.

Kako je saopštio MUP, u vezi sa dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je van zemlje, a jedna osoba trenutno se nalazi u policijskoj stanici.

Osnovna škola Johan Hajnrih Pestaloci potresnom objavom na Fejsbuku oprostila se od svoje učenice, 14-godišnje Vanje Đorčevske, čije je beživotno telo pronađeno u nedelju ujutru u blizini Skoplja.

"Nastavnici ne znaju kako da reše ovaj zadatak, Vanja. Oprosti nam, ne možemo, ne znamo da se pozdravimo... Neka ti je lak put ka večnoj svetlosti. Tvoj osmeh i iskrena duša će zauvek ostati u našim srcima. Sa neizmernim bolom i ljubavlju, tvoji nastavnici i drugovi iz razreda, najdraža Vanja", objavila je škola na Fejsbuku.

(Kurir.rs/A.N./Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track