"IZA OVOGA KRIJE SE NEŠTO MNOGO VEĆE" Šok tvrdnje makedonske novinarke o ubistvu Vanje: "Ne verujem da je GLAVNI RAZLOG 500 evra"
Foto: printscreen MUP Severne Makedonije, Shutterstock

"puno neodgovorenih pitanja"

"IZA OVOGA KRIJE SE NEŠTO MNOGO VEĆE" Šok tvrdnje makedonske novinarke o ubistvu Vanje: "Ne verujem da je GLAVNI RAZLOG 500 evra"

Severna Makedonija -

Makedonska javnost i dalje je zgrožena i besna zbog otmice i brutalnog ubistva Vanje Đorčevske (14). Devojčica je nestala 27. novembra u 7.30 sati, a šest dana posle toga toga pronašli su je ubijenu. U okolini Velesa pronađeno je i telo frizera Panče Žežovskog (74), čiji je nestanak prijavljen tri dana ranije.

Zvanične informacije govore da su iste osobe ubile i devojčicu i frizera. Osumnjičenici Velibor Manevski, Vlatko Kešišov i Bore Videvski u nedelju su završili u 48-satnom pritvoru. Vanjinog oca Aleksandra osumnjičili su da je učestvovao u gnusnom činu otmice ćerke, koja je potom ubijena.

Ljupčo Palevski
foto: Printscreen/Društvene mreže

U ponedeljak su ga pritvorili na dva dana. Prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo još je u begu. Da je u celom slučaju mnogo otvorenih pitanja, potvrđuje i makedonska novinarka Iskra Opetceska.

- Obdukcija tela Vanje Đorčevske na Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju u ponedeljak je završila i telo je predato porodici. Nakon obdukcionog nalaza sa svim kompletnim podacima i analizama, obrađenim materijalnim dokazima i izjavama osumnjičenih, Osnovno javno tužilaštvo Skoplje pokreće istragu ovog gnusnog događaja. Na konferenciji za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova i Državnog tužilaštva u Skoplju objavljeno je da je devojčica ubijena iz pištolja, oko dva i po sata nakon što je oteta, međutim za sada su to podaci iz iskaza osumnjičenih koji su u pritvoru. Činjenice će pokazati obdukcija, a tek kad tužilaštvo dobije izveštaj, moći će reći kako su ubijeni devojčica i frizer Panče - rekla je Iskra Opetceska, koja pravosuđe prati već 22 godine.

Severna Makedonija, Vanja Đorčevska
foto: Facebook

Napominje kako se ne seća da su istražni organi ikad ovako ažurno prionuli poslu da rasvetle neki slučaj.

- U ovom trenutku ima puno neodgovorenih pitanja, koja su se pojavila u ova dva dana, a posebno nakon konferencije MUP-a i tužilaštva. Kako su i zašto povezana ubistva frizera i devojčice, što je zajedničko u ova dva slučaja. Za sada se samo sumnja da su počinioci isti ljudi, ali za to još nema dokaza. Verujem da je postojao neki dug, ali ne verujem da je glavni razlog ubistva 500 evra. Verujem da je iza toga nešto mnogo veće, ali istraga mora obaviti svoje - kaže Iskra.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak uveče za Palevskim je raspisalo međunarodnu poternicu. Državno tužilaštvo u Skoplju saopštilo je da je za osumnjičenog Palevskog, koji je u begu, naređena istraga za krivična dela otmice i ubistva po hitnom postupku. Juče mu je Osnovni krivični sud u odsustvu odredio pritvor, koji će početi da se primenjuje nakon njegovog pronalaska.

Vanja Đorčevska
foto: YouTube ortscr / TV21, printscreen MUP Severne Makedonije

- Makedonci su besni. Ne samo zbog brutalnosti tog čina preko deteta nego i zato što ovo nije prvi put da Palevski ima posla s policijom. Do sada u vezi s njim nije ništa učinjeno i zato je ovaj slučaj ovako glasno odjeknuo u javnosti - kaže Iskra, koja takođe čeka rasplet celog slučaja.

Potvrđuje da su svi materijalni dokazi sad na veštačenju, koje traje, a i 48-satni pritvor osumnjičenih polako ističe.

Vanjinog oca na sud su doveli nakon što je dan proveo u policijskoj stanici i u tužilaštvu na ispitivanju. Na sud je došao u pratnji policije s lisicama na rukama. Dok su ga privodili, digao je oba palca.

Skoplje, Aleksandar Đorčevski
foto: Printskrin/Facebook

Tužilaštvo i MUP Severne Makedonije poručili su jutros da Vanjin otac negira bilo kakvu povezanost s otmicom i ubistvom, ali oni tvrde da imaju dokaze koji upućuju na suprotno.

Iako je ovaj brutalni zločin zgrozio Makedoniju i region, kako kaže Iskra, u Makedoniji nije proglašen dan žalosti. Iskra kaže da je javnost očekivala kako će makedonska vlada, kao što je to uobičajeno, na sednici pokrenuti to pitanje. Međutim, sednice Vlade danas nije bilo.

U osnovnoj školi koju je ubijena devojčica pohađala, u ponedeljak su otvorili knjigu žalosti. Uplakana deca, uplakani učitelji i roditelji pognutih glava te s cvećem u rukama čekali su u redu da se upišu u knjigu žalosti. Vanjina učiteljica, koja joj je predavala u osnovnoj školi, a koja je sad u penziji, došla je da se upiše u knjigu žalosti.

- Šta da vam kažem?! Bila je to dobra devojka. Mirna, neproblematična, bila je dete za primjer. Ovo nas je sve jako pogodilo - rekla je uplakana učiteljica novinarima.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track