POZNATO KAD ĆE PALČO BITI IZRUČEN: Ključan je odgovor Turske, glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje može da ODUGOVLAČI na ovaj način
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Makedonija i Turska imaju bilateralni sporazum

POZNATO KAD ĆE PALČO BITI IZRUČEN: Ključan je odgovor Turske, glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje može da ODUGOVLAČI na ovaj način

Severna Makedonija -

Izručenje Ljupča Palevskog-Palča, koji je glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske i Panča Žeževskog, moglo bi da bude za tri meseca, piše makedonski portal Skopje1.

Naime, ovo je ocena ako se uzmu u obzir procedure u Turskoj, kao i način odlučivanja. Praksa Ministarstva pravde Severne Makedonije pokazuje da do sada nije bilo slučaja da Turska odbije da Severnoj Makedoniji izruči lice osumnjičeno za zločin ili osuđenog zločinca.

U institutima Severne Makedonije su rekli da je dokumentacija prikupljena i da će biti poslata nakon što bude prevedena na turski jezik.

Onda je na redu Turska.

Postoje dva filtera. Najpre odlučuje Sud za teška krivična dela, a zatim Ministarski savet na zahtev Ministarstva pravde. Ako sud odobri, Palčo može da se žali. Proces se nastavlja u Veću ministara.

Međutim, ne ceni se samo Palčeva odgovornost u slučajevima otmice i ubistva Vanje Đorčevske i Pančea Žežovskog, tako da je izručen, već i politički deo. Ako kaže da ga gone zato što je politički disident, to će razmotriti turske vlasti.

Makedonija i Turska imaju bilateralni sporazum.

Palčo je uhapšen na autoputu. Dok je bio u Turskoj, kontaktirao je ljude iz Makedonije. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, u interesu istrage, nije otkrio s kim.

Kurir.rs/Skopje1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track