HAOS U SKOPLJU, REAGOVAO NATO Napadači upali u kontrolni toranj, prebili kontrolore leta
Foto: printscreen Sitel TV

DRAMA

HAOS U SKOPLJU, REAGOVAO NATO Napadači upali u kontrolni toranj, prebili kontrolore leta

Severna Makedonija -

Početak godine u Severnoj Makedoniji obeležio je skandal kada je osam osoba upalo u kontrolu letenja te zemlje (M-NAV) i verbalno i fizički napalo dežurne kontrolore, koji su u tom trenutku vodili računa o bezbednosti saobraćaja na nebu. Zbog incidenta su reagovali NATO, EU, kao i strane ambasade, a ubrzo su usledile i smene rukovodstva te službe.

Incident se desio 4. januara, a Sindikat kontrole letenja je saopštio da je osam osoba ušlo u zgradu kontrole i verbalno, ali i fizički napalo više kontrolora, jer su podržali protest sindikata i pobunili se protiv stranačkog zapošljavanja u toj službi, rekao je predsednik Sindikata Aleksandar Tasevski.

MUP je potvrdio da se incident desio i da su napadnuta tri zaposlena u M-NAV.

„Lice zaposleno u M-NAV prijavilo je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u objektu, odnosno da je B.N. (lice zaposleno u ustanovi), zajedno sa još nekoliko nepoznatih lica, fizički napao P.B., E.K. i B.R. (lica zaposlena u ustanovi). Odmah po prijemu prijave, na lice mesta izlaze policijski službenici SVR Skoplje“, saopštio je MUP.

Za napad su osumnjičena četvorica muškaraca, uključujući koordinatora albanske partije DUI, Bekima Nezirija, koji je savetnik direktora kontrole letenja i bivši ministar ekonomije.

Kako su objavili skopski mediji, među napadačima je i bivši fudbaler Ersen Sali. On je u februaru 2022. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog teških krivičnih dela protiv javne bezbednosti, ali je žalbom iste godine u novembru ukinuta kazna zatvora.

Kontrolor napadnut jer brine o struci umesto o stranci

Prema navodima medija, incidentu je prethodilo ispitivanje u policiji predsednika Sindikata kontrolora Aleksandra Tasevskog po prijavi dvojice direktora iz albanske partije DUI. Tasevski je posle izjave u policiji održao konferenciju za medije na kojoj je izneo sumnje u zloupotrebe koje vrši rukovodstvo.

Ubrzo su u kontrolu sigla dva vozila bez registarskih oznaka. Predsednik partijskog ogranka DUI u Čairu Bekim Neziri i zaposlen u kontroli je sa svojom propusnicom propustio sedam osoba koje nisu bile zaposlene i gde je nezaposlenima bio onemogućen ulazak bez bezbednosnih provera i posebne dozvole za ulazak.

Grupa od osam ljudi u objektu koji prati i obezbeđuje bezbednost vazdušnog saobraćaja iznad Severne Makedonije, došla je kod službenika P.B. Zamerili su mu da je sa sindikatom, a ne sa strankom.

E.S. (blizak saradnik Bekima Nezirija) je udario kontrolora, posle čega je Neziri počeo da viče i da mu preti. Nasilnici su vikali na još dvojicu albanskih kontrolora.

Mediji pišu da je napadač E.S. suprug nove službenice u M-NAV, protiv čijieg zapošljavanje se pobunio sindikat tražeći da se na radna mesta primaju stručnjaci umesto partijskih kadrova.

Jedan od napadnutih kontrolora više dana je bio nedostupan policiji za davanje izjave kao svedoka i žrtve, a pronađen je kada je pokušao da pobegne na Kosovo. Nakon što je lociran na granici on je sprečen da izađe iz Severne Makedonije i dao je izjavu.

Mediji pišu da razlog neodazivanja policiji može da se krije u odluci suda da napadačima ne odredi pritvor.

Tužilaštvo i sud različito o napadu

Iako tužilaštvo smatra da je napadom na kontrolore letenja izvršeno krivično delo ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja, kao i da postoji realna opasnost da četvorica osumnjičenih pobegnu, utiču na svedoke i oštećene, ali i na osumnjičene koji su još nedostupni, kao i da ponove zločin, sud je odbio da im odredi pritvor.

Njima su umesto pritvora određene takozvane mere opreza.

Sudije su im odredile zabranu napuštanja Skoplja, obavezu da se prijave sudu, oduzeti su im pasoši i zabranjena komunikacija sa pretučenima i međusobno.

Ali uz ove mere, osumnjičeni, među kojima je i Neziris, mogu da odu na posao u M-NAV – mesto gde se incident desio i gde postoje dokazi i svedoci.

Za još četvoricom osumnjičenih se traga.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je za medije rekao da nezadovoljstvo kontrolora letenja traje već duže vreme i podsetio da je njihov sindikat reagovao pre godinu-dve, kada je bilo pokušaja konkurencije da primi nekvalifikovane kadrove.

„To je deo kritične infrastrukture. Na nju se gleda sa posebnom pažnjom. Za tu kritičnu infrastrukturu postoji poseban zakon. Mi smo članica NATO i ovakav skandal nije trebalo dozvoliti. U prostorijama tog dela kritične infrastrukture, da se obračunavaju fizički kao da je kafana. Mislim da je ova institucija zrela za generalni remont“, rekao je Pendarovski posle incidenta.

On je istakao da je posle napada reagovao NATO, koji je pitao da li je makedonsko nebo bezbedno za NATO avione. Delegacija Evropske unije navela je da sa zabrinutošću prati dešavanja oko M-NAV.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Tomislav Tuntev rekao je tokom incidenta nije bilo povrede niti ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:46

NEMILOSRDNO IH TUKLI: Napadači isprebijali dvojicu policajaca, na kraju i zapucali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track