PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE DIMITAR KOVAČEVSKI PODNEO OSTAVKU Tehničkim kabinetom do izbora upravlja TALAT DŽAFERI
Foto: Beta Christophe Licoppe, Beta

PROMENA U SKOPLJU

PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE DIMITAR KOVAČEVSKI PODNEO OSTAVKU Tehničkim kabinetom do izbora upravlja TALAT DŽAFERI

Severna Makedonija -

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, podneo je danas ostavku.

Mediji u Skoplju prenose da je on tokom prepodneva lično dostavio ostavku u Sobranje.

List Večer navodi da je time u ostavci ceo njegov kabinet, a tehnička vlada koja će upravljati zemljom biće izabrana 28. januara.

Navodi se da je Kovačevski ispred Sobranja dao kratku izjavu za medije u kojoj je naveo najveća dostignuća ostvarena tokom mandata njegove vlade.

Za tehničkog premijera Talata Džaferija, koji će ga do parlamentarnih izbora u maju naslediti na funkciji, kazao je da je iskusan političar koji ima veliko iskustvo u vođenju parlamenta.

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevskifoto: Foto: Youtube/ EU Debates | eudebates.tv

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji bi trebalo da budu održani 8. maja 2024.

Kovačevski je ocenio da će stil kojim će Džaferi voditi vladu biti drugačiji u odnosu na njegov, ali da će država zadržati svoj strateški pravac.

Imali smo neformalan sastanak sa ministrima na kojem sam im se zahvalio na napornom radu u ove prethodne dve godine. Danas sam, kao što sam kazao, učiniti ono što je zakonom predviđeno. Moja ostavka je potpisana, sada ću da je odnesem u arhivu. Srešću se sa predsedavajućim Sobranja, kojem ću da poželim uspešnu proceduru do nedelje, a onda i njegov uspešan izbor za tehničkog premijera - rekao je Kovačevski.

On je izrazio uverenje da će 9 maja da predvodi novu vladu.

Ja sam došao sa drugim iskustvom vođenja korporacije, tako da će verovatno stil biti drugačiji, ali će država svakako da zadrži svoj strateški pravac, a to je zapadna orijentacija, strateško partnerstvo sa SAD i tehnička vlada će isto tako da se brine o građanima pošto smo i dalje u krizi. Ovo je nešto što je predviđeno zakonom, 9. maja ja ću opet da budem na čelu vlade i ovu parlamentarnu većinu koja će da obezbedi punopravno članstvo Republike Severne Makedonije u EU do 2030. godine - poručio je Kovačevski.

Talat Džaferi
Talat Džaferifoto: AP

On je kazao da je imao tu čast i ponos da bude predsednik vlade u Skoplju.

- Ja sam mnogo puta pred medijima izjavio da se nijedan čovek ne rađa da bude predsednik niti da bude poslanik, niti da bude gradonačalnik, to je nešto što mu pripadne kao čast tokom njegove profesionalne karijere. Ja sam imao tu odgovornost i tu čast da vodim vladu u jedno izuzetno vreme, u vreme mnogobrojnih međunarodnih turbulencija, uključujući i ekonomske turbulencije izazvane ratom u Ukrajini - rekao je Kovačevski.

Džaferi će o ostavci Kovačevskog informisati predsednika

Nakon što je primio ostavku Kovačevskog Džaferi će o njoj informisati Steva Pendarovskog, predsedika Severne Makedonije. Ostavka Kovačevskog je prvi formalno-pravni korak ka formiranju tehničke vlade koja treba da bude izbrana 28. januara.

(Kurir.rs/Večer/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:12

KURTI SADA POKUŠAVA DA DESTABILIZUJE MAKEDONIJU! Demo Beriša otkrio: Aljbinu se vlada raspada u VELIKOM JE PROBLEMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track