TALAT DŽAFERI STAJE NA ČELO PRELAZNE MAKEDONSKE VLADE: U njegovom kabinetu i ministri iz opozicionog VMRO DPMNE koji neće da glasa
Foto: AP

SEDNICA SOBRANJA U TOKU

TALAT DŽAFERI STAJE NA ČELO PRELAZNE MAKEDONSKE VLADE: U njegovom kabinetu i ministri iz opozicionog VMRO DPMNE koji neće da glasa

Severna Makedonija -

U Sobranju Severne Makedonije danas je počela sednica na kojoj treba da se izabere prelazne vlade za sprovođenje parlamnetarnih izbora, koji će biti održani 8. maja.

Dnevni red je usvojen sa 67 glasova "za", nije bio niko protiv ni uzdržan.

U sali ;je bilo registrovano 108 poslanika parlamenta sa 120 mesta.

​Mandatar Talat Džaferi (DUI) je na početku sednice pred poslanicima obrazložio program i sastav vlade u kojoj će najveća opoziciona partija VMRO DPMNE imati dva ministra i tri dopunska zamenika ministra.

Za mandatara prelazne vlade Džaferija je predložila najveća stranka vladajuće kolicije SDSM dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mesto.

"Među vrhunskim pripreoritetima vlade će biti priprema i organizovanje slobidnih i fer demokratsih izbora u skladu sa najvišim standardima EU", rekao je Džaferi, dodajući da će nastaviti s uspešnim sprovođenjem usvojenih poltiika vlade Kovačevskog.

Poslanik VMRO DPMNE Antonijo Milošoski najavio je da najveća opoziciona partija neće glasati za vladu Džaferija iz dva razloga - "jer smatraju da nije zakonski da premiijersko mesto dobije partija kolja ima manji broj poslnika (u vladajućoj koliciji) i zato što smatraju da premijersko mesto u Makedoniji ne treba da dobije partija koja se povezuje sa najvećim brojem skandala visoke korupcije".

Na mestima u vladi Talata Džaferija ostaće svi ministri iz koalicione vlada SDSM i DUI Dimitra Kovačevkog, osim ministara unutrašnjih poslova i rada i socijalne poltike koje dobija opoziciona VMRO DPMNE, kao i tri dopunska ministra - za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Talat Džaferi i dosadašnji makedonski premijer Dimitar Kovačevski
Talat Džaferi i dosadašnji makedonski premijer Dimitar Kovačevskifoto: Beta Christophe Licoppe, Beta

Prvi zamenik premijera će, po najavama, biti vicepremiier za evropske poslove Bojan Maričić (SDSM), umesto Artana Grubija (DUI), koji ostaje ministar za politički sistem i odnose među zajednicama.

Ovo je treća prelazna ili tehnička vlada u Severnoj Makdoniji od 2016. godine. Premijer prve tehničke vlade 2016. bio je Emil Dimitriev (VMRO DPMNE), a druge 2020. Oliver Spasovski (SDSM).

U Severnoj Makedoniji se 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori će biti 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu, 24. aprila.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

03:02

PA ŠTA AKO ĆE TREĆINA STANOVNIKA BITI ALBANCI? Obradović otkrio kako bi rešio problem Kosova NIJE SPORNO DA ALBANAC BUDE PREMIJER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track