DEDA LJUBA UBIO RAZBOJNIKA KOJI MU JE UPAO U KUĆU: Prvo je optužen za ubistvo, a onda se desio obrt za koji je navijala nacija
Foto: Printscreen/Youtube

užas

DEDA LJUBA UBIO RAZBOJNIKA KOJI MU JE UPAO U KUĆU: Prvo je optužen za ubistvo, a onda se desio obrt za koji je navijala nacija

Severna Makedonija -

Ljubomir Mitev iz sela Кojkovo kod Кratova u Severnoj Makedoniji proglašen je nevinim 2019. za ubistvo koje mu se stavilo na teret, kada je 2013. godine pucao u dvojicu razbojnika, a tom prilikom jednog od njih ubio, a drugog ranio.

Dvojica muškaraca, u noći 27. februara 2013. godine, taksijem su došli u Ljubomirovo selo, upali mu u kuću, a onda počeli sa iživljavanjem.

Oni su počeli sa pretresom skromne kuće, tada 73- godišnjeg Ljubomira i satima maltretirali njega i njegovu suprugu, koja je bila invalid.

Naime, oni su od bračnog para zahtevali da im otkriju gde drže svoj novac, kao i ostale dragocenosti.

Deda Ljubetu su stavili najlon u usta gurnuli ga na zemlju i tukli, a potom ga konopcem vezali za stolicu, dok su njegovu ženu prekrili ćebetom i maltretirali je.

Кada su otišli ​​u drugu prostoriju da traže novac, on je iskoristio njihovu nepažnju i odvezao se, te otišao u podrum stare kuće. Tom prilikom, uzeo je očevu lovačku pušku iz koje je pucao, ubivši Zlatkova i ranivši Ivanova.

Razbojnik Borčo Ivanov, koji je preživeo, osuđen je na 8 godina zatvora.

Deda Ljube
foto: Printscreen/Youtube

Međutim, prava drama je tek usledila. Naime, javnost u Makedoniji bila je ogorčena kada su dedu optužili za ubistvo. Njegova odbrana insistirala je na činjenici da se radi o slučaju samoodbrane. Ipak, Ljube je optužen za ubistvo, kao i za držanje vatrenog oružja, 2015. godine.

Suđenje dedi Ljubetu se oteglo, jer je u aprilu te godine, na zahtev njegovih advokata, zbog određenih propusta, optužnica povučena i predmet vraćen u istražni postupak.

Tek u januaru 2018. godine, nakon 5 godina, u Osnovnom sudu u Kumanovu započeo je sudski postupak, protiv tada 84 - godišnjeg Ljubomira Miteva.

Nakon izvršenog uviđaja i istražnog postupka, Osnovno javno tužilaštvo u Kumanovu, 2013. godine, podiglo je optužnicu protiv Ljubomira Miteva, za tri krivična dela - ubistvo u trenu, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

U aprilu, 2015. godine na zahtev advokata odbrane, optužnica je povučena i predmet je ponovo vraćen u istražni postupak.

Tokom sudskog postupka, javnost je tražila oslobađajuću presudu za deda Ljubeta, jer su ga nasilnici napali u njegovoj kući, pa je pucao u samoodbrani da bi se spasao.

U aprilu, 2015. godine, advokati preživelog razbojnika, koji je osuđen na 8 godina, podneli su žalbu na oslobađajuću presudu. Ročište je zakazano za 14. april 2015. godine. Deda Ljubeta, koji je sam došao na suđenje sačekali su aplauzi i uzvici, kao znak podrške. Građani koji su se spontano okupili ispred suda, uzvikivali su: "Heroj!", "Heroj!"...

"Mislim da će pravda pobediti, preživeo sam ovo i nadam se da će i sud otkriti istinu o tome šta mi se dogodilo. Ponoviću, siguran sam u pravdu", poručio je tada zbunjeni deda Ljube okupljenim građanima, koji su izrazili želju da prisustvuju suđenju. Tog dana, sud je odlučio da se ročište odloži.

Deda Ljube
foto: Printscreen/Youtube

Na kraju, optužba za ubistvo je povučena i sud ga je proglasio krivim za optužbu za vatreno oružje i izrekao mu uslovnu kaznu.

"Ovo je velika pobeda za vladavinu prava. Ovo se može koristiti kao školski primer samoodbrane. Nadamo se da se tužioci neće žaliti i da će dozvoliti deda Ljube da proživi svoj život u miru", rekao je tada advokat Hristijan Georgievski.

Advokat je rekao da je zadovoljan presudom.

"Ovo je velika pobeda u ime pravde posle šestogodišnje pravne bitke", rekao je Georgievski.

(Kurir.rs/ Stil.rs/ Preneo:T.A.)

Bonus video:

00:17

Goran Džonić doveden na suđenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja