PRVA MEĐUNARODNA POSETA I TO VATIKANU I ITALIJI: Novoizabrana predsednica Severne Makedonije se sastaje sa papom Franjom
Foto: EPA Georgi Licovski

PREDVODI DRŽAVNO-CRKVENU DELEGACIJU

PRVA MEĐUNARODNA POSETA I TO VATIKANU I ITALIJI: Novoizabrana predsednica Severne Makedonije se sastaje sa papom Franjom

Severna Makedonija -

Gordana Siljanovska Davkova, predsednica Severne Makedonije, od danas boravi u poseti Italiji i Vatikanu, gde predvodi državno-crkvenu delegaciju povodom manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila".

To je prva međunarodna poseta nove predsednice Severne Makedonije, koja je na tu dužnost stupila 12. maja.

Kako je saopštio njen kabinet, Siljanovska Davkova će u četvrtak u Apostolskoj palati u Vatikanu imati audijenciju kod poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje i sastaće se sa državnim sekretarom Vatikana monsinjorom Pjetrom Parolinom.

Dan kasnije prisustvaće molebanu u čast svetog Ćirila u bazilici "San Klimente", a posetiće i baziliku "Santa Marija Mađore", gde će položiti venac na spomen-ploču na makedonskom jeziku u čast dela slovenskih prosvetitelja braće Ćirila i Metodija.

Gordana Siljanovska Davkova
Gordana Siljanovska Davkovafoto: EPA Georgi Licovski

Za petak je najavljen i susret predsednice Severne Makdonije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, nakon čega je predviđen plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Papa Franja
foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

U okviru manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila", Siljanovska Davkova će u Rimu prisustvovati koncertu Nacionalne ustanove Kamerni orkestar iz Bitolja, manifestaciji koju organizuje Ministarstvo kulture Severne Makedonije.

Italijanski predsednik Serđo Matarela
Italijanski predsednik Serđo Matarelafoto: EPA / PAOLO GIANDOTTI / QUIRINALE PRES

U državno-crkvenoj delegaciji Severne Makedonije, nalaze se zamenik ministra kulture Onur Ali, ambasador u Italiji Vesel Memedi, ambasador pri Vatikanu Marija Efremova, direktor Komisije za odnose sa Verskim zajednicama i verskim grupama Darian Sotirovski, mitropolit debarsko-kičevski Timotej i mitropolit evropski Pimen.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:43

RUSI POTVRDILI: Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile prelet aviona ruske vlade!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track