“KAKO SMO ZAVOLELI BASKET” – U SUSRET MUNDOBASKETU POGLEDAJTE DOKUMENTARAC O SALETU ĐORĐEVIĆU NA RTS-U!
Foto: Promo

“KAKO SMO ZAVOLELI BASKET” – U SUSRET MUNDOBASKETU POGLEDAJTE DOKUMENTARAC O SALETU ĐORĐEVIĆU NA RTS-U!

Sport -

Novi film u produkciji Videostroja sniman na inicijativu Fondacije Mozzart, a premijerno će biti prikazan u petak u 18.05 na prvom programu

“Hoće neko na basket?” je postala kultna rečenica igre pod obručima, a u susret Mundobasketu postavlja se pitanje i zašto, kako i gde smo toliko zavoleli basket? Ko je glavni krivac što nam je košarka ušla u DNK? Upravo o tome govori novi dokumentarni film u produkciji Videostroja, koji je urađen na inicijativu Mozzart fondacije, a premijerno će biti emitovan u petak u 18.05 na prvom programu RTS-a.

“Kako smo zavoleli basket?“ je priča o legendi naše košarke Aleksandaru Đorđeviću koji je prve korake napravio na kultnom igralištu Ranč. Baš tu je mladi Sale maštao o onim koševima u poslednjim sekundama i baš taj teren je Fondacija Mozzart potpuno obnovila u sklopu velike akcije “Sto terena za jednu igru”.

Tokom priprema za veliko otvaranje 97. renoviranog igrališta, rodila se ideja o dokumentarcu, a snimanje i montaža su trajali tačno mesec dana. Sale je bio glavna insipiracija, a u ovom košarkaškom vremeplovu asistirali su mu Novica Veličković, Saša Obradović, Zoran Moka Slavnić… Sve one legende u čiju čast je Fondacija Mozzart obnavljala terene.

Film predstavlja omnibus od četiri price koje su međusobno isprepletane, a kao centralnu nit imaju košarku, odnosni basket terene. Čuvena Kićanovićeva rečenica “Lakše mi je bilo da igram protiv SSSR-a, nego da dobijem basket na Želovom” i dan danas se prepričava ne samo u Čačku, nego širom zemlje, iza svake zgrade gde se čuje tapkanje košarkaške lopte.

Mozzart, Kako smo zavoleli basket?
foto: Promo

Narator filma “Kako smo zavoleli basket?” je Nikola Jelić, poznatiji kao Mikri Maus, koji nas vodi po basket terenima, ulazi u priču sa lokalcima. Sa njima se šali i rečima i fintama i zajedno se prisećaju legendarnih trenutaka domaće škole košarke, ali i trenutaka sa basketa iz kraja - jer to su razlozi zašto i kako smo zavoleli basket…

Izvršni producent filma je Miloš Ratković, a urednik i scenarista Vladimir Pajić.

OVACIJE ZA FILM NA ZLATIBORU

Posetioci na Zlatiboru su prvi imali priliku da vide dokumentarac “Kako smo zavoleli basket”, jer je pretpremijera održana u revijalnom delu programa Međunarodnog festivala sportsko-dokumentarnog filma. Publika je uživala u pričama sa basket terena širom zemlje, a među njima je bio i veliki broj mladih košarkaša koji su iskoristili predah od priprema na ovaj planini, da se dodatno edukuju o istoriji igre pod obručima na našim prostorima.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track