(VIDEO) KRAJ ISLANDSKOG SNA: Moćna Francuska peticom do polufinala s Nemačkom
Foto: Reuters

Spektakl u Sen Deniju

(VIDEO) KRAJ ISLANDSKOG SNA: Moćna Francuska peticom do polufinala s Nemačkom

Francuska 2016 -

Reprezentacija Francuske ubedljivo je u Sen Deniju savladala Island u četvrtfinalu Evropskog prvenstva - 5:2 (4:0).

Domaćin kontinentalnog šampionata u polufinalu će se 7. jula u Marseju sastati sa Nemačkom, koja je u subotu posle penala eliminisala Italiju.Dan ranije na programu je prvi polufinalni par Portugal - Vels, koji će snage odmeriti u Lionu.

"Trikolori" su demonstrirali silu na stadionu "Francuska" protiv, uz Vels, najvećeg iznenađenja turnira. Ipak, Islanđani, kojima je ovo bilo ne samo prvo učešće na evropskim prvenstvima, već i na velikim takmičenjima uopšte, nisu dorasli ekipi selektora Didijea Dešana.Pobednik na večerašnjem meču bio je odlučen već posle 19 minuta kada je Francuska golovima Olivijea Žirua (12. minut) i Pola Pogbe došla do 2:0. Svaka čast Islanđanima, jer se ni posle toga se nisu povukli pokušavajući da izbegnu debakl. Ipak, u otvorenoj borbi silno "našpanovani" domaćini su do kraja prvog poluvremena još dva puta zatresli mrežu - Dmitri Paje u 42. i Antoan Grizman u 45. minutu.Kratko je trajala uspavanka u uvodu drugog poluvremena, a prekinuo ju je Kolbein Sigtorson u 57. minutu. Njegovim golom gosti su nagrađeni za hrabru igru i na ovoj utakmici, kao i na svim prethodnim. Međutim, Francuzi su već posle dva minuta ponovo došli do "plus četiri", jer je Žiru postigao svoj drugi gol na meču. Upornošću, zbog koje su pobrali simpatije svih ljubitelja fudbala, Islanđani su došli do još jednog gola - Birkir Bjarnason je u 83. minutu ublažio poraz i postavio konačan rezultat - 5:2.Ovo je bila najefikasnija utakmica na ovom turniru, a ujedno "galski petlovi" su jedini koji su postigli pet golova na meču.Četvrti sudija večeras na stadionu "Francuska" bio je Srbin Milorad Mažić, pomažući glavnom arbitru Holanđaninu Bjernu Kujpersu.Francuska je nastavila blistavu tradiciju - i na trećem uzastopnom takmičenju čiji je organizator ne zna za poraz, odnosno na 17 uzastopnih mečeva. Na prethodna dva turnira, a to su bili EVRO 1984 i Svetsko prvenstvo 1998, "trikolori" su trijumfovali. Sada su pred njima još dve prepreke na putu ka još jednom trofeju, trećem na evropskim šampionatima. Osim za titulu prvaka Evrope francuski reprezentativci će se u nastavku takmičenja boriti i za prvo mesto na listi strelaca. Trenutno je u vođstvu Grizman sa četiri pogotka, Paje i Žiru dali su po tri gola, koliko i Velšanin Geret Bejl i Španac Alvaro Morata, jedini iz ove grupe igrača koji više neće imati šansu da uveća golgeterski konto.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

TOK MEČA:

KRAJ - 5:2!

84. minut - GOOOLLL - 5:2 - BJARNASON! On je glavom savladao Lorisa na centaršut Skulasona.

83. minut - Na teren izlazi legendarni islandski fudbaler Ejdur Gudjonsen!

63. minut - ŠANSA za ISLAND - Ingason je šutirao, a golman Loris fantastično intervenisao.

61. minut - Posle mirnog početka drugog poluvremena, borba se rasplamsala. Sada je i Finbogason šutirao iz povoljne pozicije, ali preko gola.

60. minut - Dešan je iz igre izvukao dvostrukog strelca Žirua i uveo Žinjaka.

59. minut - GOOOLLL - 5:1 - ŽIRU! Paje je poslao visoku loptu pred islandski gol, gde je Žiru iskoristio loše intervencije Ingasona i golmana Haldorsona i glavom postigao svoj drugi gol na meču.

57. minut - GOOOOL - 4:1 - SIKTORSON - Odlična akcija i centaršut, koji je Siktorson pretvorio u gol.

56. minut - Igra se znatno sporije, što je i razumljivo sa obzirom na rezultat. Ali na tribinama i dalje traje fešta

50. minut - Prvo uzbuđenje pre golom Islanđana u nastavku. Udarac Pajea završio je daleko iznad prečke.

46. minut - Islanđani su na startu drugog poluvremena napravili dve izmene. Ingason je u igri umesto Arnasona, a Finbogason je zamenio Bodvarsona.

Kraj prvog poluvremena - 4:0!

45. minut - GOOOLLL - 4:0 - GRIZMAN! Žiru je petom fantastično "izbacio" Grizmana, koji je lobovao Haldorsona za svoj četvrti gol na EVRO, čime se izdvojio na vrhu liste strelaca.

42. minut - GOOOLLL - 3:0 - PAJE! Treći Pajeov gol na šampionatu, prelepim udarcem levom novom sa 17 metara.

Pogbin pogled ka polufinalu

25. minut - ŠANSA za ISLAND! Jedan Islanđanin je izveo aut, drugi je glavom prebacio loptu na peterac, odakle je Bodvarson u padu šutirao preko gola.

19. minut - GOOOLLL - 2:0 - POGBA! Posle kornera Grizmana sa desne strane, Pogba je na petercu nadskočio Bodvarsona i glavom poslao loptu u mrežu.

12. minut - GOOOLLL - 1:0 - ŽIRU! Matuidi je prebacio loptu preko odbrane Islanda, Žiru je izašao sam pred Haldorsona, iskosa sa leve strane, a onda je precizno šutirao.

9. minut - Tukao je i Bjarnason kada je imao otvoren šut, ali je pored gola.

6. minut - Evo šuta i Pajea - u okvir gola, ali lak posao za golmana Haldorsona.

3. minut - Gifli Sigurdson je prvi na utakmici uputio šut na gol.

1. minut - Utakmica je počela!

SASTAVI:

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Košćelni, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi, Sisoko - Grizman, Paje, Žiru

ISLAND: Haldarson - Sevarson, Arnason, R. Sigurdson, Skulason - Gudmundson, Gunarson, G. Sigurdson, Bjarnason - Sigtorson, Bodvarson

20:50 - Islandski navijač zaprosio devojku... Deluje da je rekla "Da"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:37 - Islanđani su prvi u istoriji EP na prvih pet mečeva izveli isti sastav

20:33 - Živopisan navijački kolirit na stadionu "Francuska"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:28 - Žene i devojke "trikolora"

20:26 - Navijači Islanda su carevi

Kako su se islandski navijači pripremali za utakmicu pogledajte OVDE.

20:24 - Eksplozija pred meč

Samo nekoliko sati pred meč začula se eksplozija na stadionu "Francuska". Više o tome saznajte OVDE.

20:20 - Island nije izgubio 12 od poslednjih 14 takmičarskih mečeva

20:15 - Kakvo poređenje!

Ragnar Sigurdson igraće večeras za Island, a igrao je i 2007. kada je ta reprezentacija izgubila od Lihtenštajna čak 0:3! Kakva promena za devet godina!

20:10 - Francuska je do četvrtfinala stigla kao prvoplasirana u Grupi A pobedama nad Rumunijom 2:1 i Albanijom 2:0, uz remi sa Švajcarskom 0:0, a onda je u osmini finala eliminisala Republiku Irsku posle preokreta 2:1.

20:05 - Island je u Grupi F bio drugi. Remizirao je sa Portugalom i Mađarskom (1:1), a na kraju je savladao Austriju 2:1. U osmini finala iznenadio je Englesku 2:1.

20:00 - Island nikada nije pobedio Francusku u njihovih 11 mečeva. "Trikolori" su dobili osam, a tri puta je bilo nerešeno. Poslednji put sreli su se 2012. u prijateljskom duelu, Francuska je pobedila 3:2 iako je gubila 0:2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track